Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Abszolút semmi kivetnivalót nem találtunk a Z világháborúban. Attól eltekintve, hogy semmi köze sincs ahhoz a könyvhöz, amiből állítólag készült. Hogy miért?

Mert a World War Z eredetije egyáltalán nem az a folyamatosan pörgő, akciófilmes olvasmány. Persze akcióból itt sincs hiány, valahogy mégiscsak irtani kell a zombikat, mert a zombi olyan állat… izé, emberfajta. Brooks műve sokkal komplexebb annál, mint amit a moziban láttál. Nincs Brad Pitt, és még csak nem is egyszereplős a történet, a könyv ugyanis túlélők sztorijait meséli el, dokumentarista stílusban, ettől lesz az egész olyan életszagú, még akkor is, ha élőhalottak márpedig nincsenek, hiába látsz egyet-kettőt a Nóta TV-n.

Teljes nyugalommal kimondhatjuk, hogy Max Brooks könyve tökéletes munka. Annyira okosan mutatja be egy esetleges harmadik világháború eseményeit, ahogyan azt valóban egy háborút lezáró könyv tenné, megmutatja a történéseket politikai, (fekete) gazdasági, sőt, társadalmi szempontból is, és tulajdonképpen egyetlen leírt mozzanatba sem tudnánk belekötni. Mintha a szerző tökéletesen ismerné az emberi lelket, ami valahol túlságosa ijesztő is, olyan érzésed van, hogy ez a faszi bizony lát valamit előre, és leírt mindent, amit tud a jövőről.

Ha kivennénk a zombikat, és a helyükre egy teljesen random atomhatalmat helyeznénk, akkor is megállná a helyét a Zombiháború. De hát zombik jönnek-mennek és harapnak minden kedves érdeklődőt pirosra a kötet okosan felépített oldalain, és terjedésük okaira is magyarázatot kapunk végre, nem csak annyival rendezik le a történetet, hogy Kínából indult minden. De hogyan? Itt mindenre választ kapsz.

A World War Z kötelező olvasmány minden háborús, zombis, vagy társadalmi regényeket imádónak, gyakorlatilag az élőholtakon kívül semmi köze a filmhez, amit továbbra is kedvelünk, csak azt nem értjük, egy ilyen könyv fényében miért kellett hozzá egy teljesen új sztorit írni.

Könyvmolyképző Kiadó, 408 oldal, 2999 Ft

Itt vedd meg: Shopline

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.