Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Dél-Afrika első fekete bőrű elnöke, a legenda, Nelson Mandela december 5-én, csütörtökön, 95 éves korában elhunyt. Íme néhány olyan zene, amelyet biztosan szívesen hallana odafentről a temetésén.

U2 – Ordinary Love

Az épp a napokban bemutatott Mandela-film (Long Walk to Freedom) zenéje, természetesen Bonótól, aki soha nem is titkolhatta volna rajongását a vezető iránt.

Public Enemy – Prophets of Rage

Picit sem politikamentes track a Public Enemytől, amely Mandelát is említi sok-sok más névvel egyetemben.

The Specials – Free Nelson Mandela

Talán a legismertebb dal a témakörben, amelynek refrénjét az is tudja énekelni, aki azt hiszi, most hallja először. Biztosan nem.

Simple Minds – Mandela Day

Nelson Mandela hetvenedik szülinapjára írta a banda, amelyet a Wembleyben sikerült megrendezni 1988. június 11-én. A dal végül a ’89-es Street Fighting Years-albumon is megjelent.

Eddie Grant – Gimme Hope Jo’anna

Tudtad, hogy ez a slágerdanubiusz-töltelék valójában Nelson Mandela tiszteletére íródott? Azt hitted, egy Joanna nevű nőről szól, ugye? Pedig a Jo’anna szó Johannesburgra utal!

Tracy Chapman – Freedom Now

A beszédes című szám is a hetvenedik születésnap tiszteletére íródott. Chapman, a szabadságjogok egyik nagy harcosa nem sokkal első lemezének sikerei után játszotta fel a Freedom Now-t. Nem bukott bele, maradjunk annyiban.

Memeza African Choir – The Rainbow Song

Kicsit víárdövörldös, szívhez szóló lassú dal afrikai zenészekkel, melynek bevételét a Nelson Mandela Gyermekalapítvány kapta.

Johnny Clegg – Asimbonanga

Részben zulu, részben angol nyelven írt Mandela-közeli szerzemény. Meglehetősen nagy slágerré nőtte ki magát. Nem véletlenül hívják az előadót fehér zulunak, annyi biztos.

Santana – Mandela

Szintén a hetvenedik születésnap tiszteletére írt dal, instrumentális formában.

S.A.M.A. – The People Want Mandela

Ugyancsak énekes-összeborulós darab számunkra teljesen ismeretlen dalárda ez a ’90-es évekből, de annyi baj legyen, hiszen általában nem az előadók ismertsége tesz jóvá semmit sem.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.