Egy héttel az Örökkévalók premierje előtt a Marvel filmes univerzuma ismét csúcson pörög, ezért felszívtuk magunkat és lenyúltunk a szuperhősös műfaj legsötétebb bugyraiba. Mutatjuk, mik akadtak a kezünk ügyébe.

1. A fantasztikus négyes

Utólag már képtelenség igazságot tenni, hogy ki a felelős a 2015-ös A fantasztikus négyes fiaskójáért. A rendező, a korábban csodagyereknek kikiáltott Josh Trank a mindenbe belepofázó stúdiót okolja, amaz meg csak hallgat, így végül egy dolog maradt, ami bizonyosság: ez az alkotás a címszereplő hősök legrosszabb filmes iterációja, pedig a korábbi, két részt megért felállás sem volt épp magasművészet.

2. A Macskanő

Pedig olyan szépen indult! 2004-ben mindenki az Oscar-díjas Halle Berryt akarta, így elképesztően jó ötletnek tűnt a szexszimbólumot berakni a szexszimbólum szerepére... aztán mi lett belőle! Berryvel mondjuk pont nem voltak bajok. Ő tisztességgel végigszexizte ezt a katyvaszt, de rajta kívül minden más a dugájába dőlt. A Macskanő sem értelmes sztorival, sem egynél több dimenzióban értelmezhető karakterekkel, sem rendesen megkomponált akciójelenetekkel nem rendelkezik. Mi nem azon csodálkozunk, hogy miért nem lett ebből franchise, hanem azon, hogy miért nem szólt valaki a stúdiónak a premier előtt, hogy „Gyerekek, csak én látom, hogy ez úgy szar, ahogy van?”.

3. Elektra

2003-ban először lett szuperhős a majdani Batman, Ben Affleck, amikor elvállalta a Daredevil – A fenegyerek címszerepét. Ez a film is megérne néhány szót, de még éppen sikerült elkerülnie egy helyezést ebben a listában. Affleck oldalán Jennifer Garner vállalta Elektra Nachos szerepét, akit egyébként a sztori egy pontján a forgatókönyv szépen ki is írt az élők sorából, ezért az utolsó, amire gondoltunk, hogy a karakter két évvel később önálló filmet kap. Bár békén hagyták volna szegényt! Ha le akarnánk írni az Elektra című filmet, nem kell túldolgoztatni a szókincsünket, helyette tökéletesen elég ez a két jelző: semmilyen, felesleges.

4. Batman és Robin

Mégis mit lehetne még leírni egy olyan filmről, melynek rendezője és főszereplője is nyilvánosan kért bocsánatot azért, amiért ezt a borzalmat a világra szabadították 1997-ben? George Clooney egyenesen úgy nyilatkozott, hogy fizikai fájdalmat okoz neki filmje megtekintése, a feleségét pedig kerekperec eltiltotta attól, hogy valaha is megnézze Joel Schumacher csúnyán félrement alkotását. Ezek a tények annyira beszédesek, hogy ehelyütt nem is tennénk hozzá semmit.

5. A szellemlovas 2 – A bosszú ereje

Idéznénk a filmről írt kritikánkból: Ha hozzánk hasonlóan inkább egy többé-kevésbé elfogadható minőségű és legalább mérsékelten látványos képregényfilmet szerettél volna megnézni, akkor viszont nem röhögni, inkább zokogni fogsz. A 2007-es film Szellemlovasa a szegény ember Hulk-ja volt, aki ha begurul, nem toronyházakat dönt romba, csupán egy rozsdás lánccal hadonászik. Ezt az eleve szánalmas koncepciót a második rész átcipelte a bolondok házába. Lehet rajta röhögni, de nem illik. Mi kérünk elnézést az alkotók helyett!

6. A lecsap csapat

Amikor elénk kerül egy ilyen mozgóképes katasztrófa, mint a Lecsap csapat, azt kívánjuk, bárcsak ne lennének ennyire kitömve pénzzel a Netflix fejesei. Ha nem állna a rendelkezésükre relatíve végtelen büdzsé, talán kétszer is meggondolnák, mielőtt egy árva buznyákot is kiadnak egy ilyen értékelhetetlen baromságra. Ez a film ugyanis egy audiovizuális támadás a néző érzékszervei, agya és jó ízlése ellen, amiben képtelenség értékelhető mozzanatot találni. Talán csak annyit tudunk felhozni a mentségére, hogy már az első képkockától kezdve nagyon alacsonyan van a színvonal, így a nem mazochista néző húsz perc után hagyja az egészet a fenébe, ahelyett, hogy másfél órát elpazarolna az életéből.

7. Tini Nindzsa Teknőcök 3. - Kiből lesz a szamuráj?

Okés, a Tini Nindzsa Teknőcök filmes megjelenései mindig egy kicsivel komolytalanabb eseményeknek számítottak, mintha a Marvel vagy a DC bármelyik hőse repült volna be a mozikba, de azért erre az 1993-as szörnyűségre még ez a narratíva sem lehet magyarázat. Mert hát a '90-es első résznél még elnéztük az ostoba jelmezeket, hiszen akkor még nem volt CGI, meg egyébként is fiatalok voltunk, de a harmadik részben a hősök már fullba nyomták a Teletubbie-t, ami még a legnagyobb fanoknak is megakadt a torkán.

8. Suicide Squad - Öngyilkos osztag

A 2016-os Suicide Squad azért volt világrengető égés, mert a Warner csúnyán telelapátolta szénnel a hypevonatot, miközben David Ayer filmje csak hatalmas jóindulattal volt közepesnek nevezhető. A mozi kampányát a világ egyik legjobb trailere vezette fel, majd a Warner fejesei másról sem beszéltek, mint hogy mekkorát fog menni a friss Oscar-díjas Jared Leto Joker szerepében, nem feledve, hogy egyébként Will Smith és Margot Robbie is ott vannak a főszereplők között. Mindenki arra készült hát, hogy az antihősökből verbuvált csapat küldetése lesz az év egyik legnagyobb mozis eseménye, amihez képest a végeredmény finoman szólva is gyászosra sikerült.

9. A holló 2. - Az angyalok városa

Az 1994-es A holló nem csak a forgatáson elhunyt Brandon Lee emléke miatt meghatározó mozi. Alex Proyas éjsötét képregényballadája igazi stílusbravúr, goth-himnusz, ha úgy tetszik, melyben egy férfi visszatér a síron túlról, hogy bosszút álljon azokon, akik szerelmével együtt meggyilkolták. Nem egy első randis szórakozás, de azért szerettük, ami a teljesen felesleges második részről távolról sem mondható el. Akár azt is mondhatjuk, hogy a stúdió lépése kifejezetten gusztustalan, hiszen aljas módon használták ki a Lee halála miatt figyelmet kapott, majd saját jogán kultstátuszba emelkedő első rész sikerét, hogy egy bűzlő rókabőrt dobjanak a rajongók elé. Szégyen rájuk!

10. Batman Superman ellen - Az igazság hajnala

Tudtuk, hogy ez lesz a lista legvitatottabb darabja, hiszen Zack Snydernek annak ellenére is masszív a rajongótábora, hogy az ürge gyakorlatilag tíz éve képtelen összehozni egy jó filmet. (Ez a kijelentés persze ismét csak véleményes.) Amikor a Warner megtette őt a DC filmes univerzumának Kevin Feige-évé, még azt hitték, ez volt az évszázad döntése, de végül Batman és Superman csörtéje környékén rá kellett jönniük, hogy Snyder tolmácsolásában ez a világ sötétebb, humortalanabb és pózerebb, mint egy alulfényelt Michael Bay-mozi szuperlassításban. A faszi ugyanis a videoklipekhez nagyon ért, de a karaktereinek nincs lelke, állandó hero shotokkal pedig nem lehet két órán keresztül fenntartani a néző érdeklődését. Nincs az a rendezői változat, ami jó filmet csinálna ebből a katyvaszból.

És ezt olvastad már?
Jön még egy Star Wars-sorozat, és már meg is érkezett az első kedvcsinálója