Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Aki megveszi ezt a játékot, úgyis tudja, miért fizet. És bizony nagyon is jól teszi, ha MotoGP-rajongóként ehhez a címhez nyúl.

A MotoGP-széria egyre szebben menetel előre az élethűség felé, ennek persze vannak ilyen-olyan hátrányai. Bevallom, nem követtem túlságosan szoros figyelemmel a szériát, legalábbis nem hatoltam le annak mélységeiig, hiszen casual versenyző vagyok, és ez a későbbiek szempontjából még fontos információ lesz. Csak mert jelen esetben a játék hátránya az előnyévé vált.

Irányítás + játszhatóság

Tudniillik, ez az idei verzió már szinte játszhatatlan egy casual gamer számára. És ez nem feltétlenül baj. Mert nem kell, hogy mindig tövig nyomjuk a gázt, a fékezés fogalmát pedig még csak hírből se ismerjük, és az sem, ha valami túlmutat egy átlag autószimulátoron, értsd, ha motort vezetsz, ne lepődj meg, ha egyszer csak az átgondolatlan irányításod miatt leesel róla, és úgy kapaszkodj bele, mint csecsemő az édesanyjába, ha nem akarod egy csillagos ötös bukfenccel végezni a gyakorlatot.

Konkrétan hosszú órákat kell belefeccölni abba, hogy a MotoGP 14-et flottul tudd irányítani. És itt nem arról van szó, hogy meccset tudj vele nyerni. Persze csak akkor, ha kezdő játékos vagy. Az ellenfeleid úgy hagynak le egy-két hiba után, hogy nem is látod őket többé. Meg kell tanulnod jó ütemben gázt adni és fékezni egy-egy kanyarbevételhez, különben leesel, felborulsz, megcsúszol, vagy csak szimplán bődületesen lassú leszel a többiekhez képest.

A játék hátránya és előnye is egyben, hogy nagyon élethű, ez pedig az irányítás rovására megy. Túl sok dologra kell odafigyelni, be kell vésni az agyadba, mit hogyan kell csinálni, de ha nem fél egy kis tanulástól, akkor akár egy átlag Need for Speed-fogyasztó is jól fog szórakozni vele.

Grafika + szavatosság

Vizuálisan egyébként rendben van a dolog, PC-n teszteltük a játékot, és tulajdonképpen sem jó, sem rossz tapasztalataink nincsenek, hiszen maga a játék megfelelően szép, de mivel maguk a valódi MotoGP-pályák nem túl izgalmasak, ezért nem kell vizuális orgiára számítanunk. Mindenesetre a versenyzők megvalósítása tényleg szép, csak a környezet ingerel néha ásításra. De ez valószínűleg az igazi fanatikusokat egy cseppet sem izgatja, úgysem azt nézik, milyen a fű kidolgozottsága az aszfalt mellett.

A MotoGP 14-nek két oldala van. Egyrészt nagyon felhúzza az embert, mert nehéz. De nem annyira nehéz, hogy fel akard adni. És ettől jó. Igenis mesterré akarsz válni, és ha van elég időd hozzá, akkor baromira lehet élvezni azt, hogy profin játszol vele és hagyod le az ellenfeleket a pályákon veszett sebességgel.

Játékmódok

A játékot fejlesztő Milestone (ha ismerős a név, az nem a véletlen műve, a Screamer 2-től vannak velünk, a Screamer első része is az övék, de akkor még Graffitinek hívták őket) most nagyon odatette magát, a szebb grafika mellé olyan játékmódokat kínál, mint az Instant Race, a Grand Prix, a Championship, a MotoGP Career, a Time Attack vagy a Real Event, ahol megtörtént meccseket lehet lejátszani, ha erre lenne igény. Ez pedig nem kevés. És akkor még nem is esett szó a multiról, ami még jól jöhet, ha netalántán kedves barátaink is hozzánk hasonló motorfüggésben szenvednének.

Összegzés

A MotoGP 14 ha nem is eszméletlenül, de szép grafikával és néhány ponton elrettentő élethűségével remek darab lett, de a casual gamerek csak akkor közelítsenek felé, ha képesek órákat belefeccölni az irányítás megtanulásába. Ha ez megvan, akkor nagyon jó móka.

8
  • Türelem kell hozzá, de ha a mesterévé válsz, nem fogod megbánni
  • Rettentően nehéz irányítás az élethűségnek köszönhetően
  • Korrekt grafika

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.