Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1947 márciusában a 16 éves Don Lutes Jr. a massachusetts-i Pittsfieldben éppen kaját vásárolt az iskola büféjében, amikor a visszajáró között egy furcsa egypennysre lett figyelmes.

Mivel a srác hobbiszinten érméket gyűjtött, ezért azonnal tudta, hogy a rézből nyomott penny kicsit többet hozhat neki a névértékénél. Az érme azért megy ritkaságszámba, mert 1942-től az egypennyst nem rézből, hanem fémből nyomták, hogy a rezet az akkoriban sokkal fontosabb hadicélokra tudják felhasználni. (Abból készítették a lövedékek köpenyét is.)

1943-ban azonban hiba csúszott a gépezetbe a nemzeti pénzverdében, ami véletlenül rézből kezdte el nyomni az egypennyseket. A hibát hamar észrevették, de addigra már nagyjából húsz darab ilyen érme lett kész, és szépen el is keveredett a hagyományos, fémből készült pennykkel, így annak rendje és módja szerint forgalomba is kerültek.

Ezt követően kelt szárnyra az a pletyka, hogy Henry Ford mindenkit megajándékoz egy autóval, aki átad neki egy ilyen rézpennyst, ezért Lutes is megkereste a Fordot a leletével. Sajnos azt a választ kapta, hogy a híresztelés pletyka, ezért autót nem kapott, de a ritkaság a birtokában maradt.

Lutes tavaly szeptemberben elhunyt, az érmét pedig az örökösök aukcióba bocsátották. Jelenleg még csak 110 000 dolláron áll a licit, de mivel 2010-ben egy névtelen gyűjtő 1,7 millió dollárért vett meg egy ugyanilyen érmét, ez az ár még egészen biztosan emelkedni fog az árverés végéig.

Sajnos a megtaláló ebből a pénzből már nem sokat fog látni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.