Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Először jött a petíció, hogy forgassák újra a nyolcadik részt, most pedig a "Star Wars-rajongók" le akarják állíttatni a Rotten Tomatoest. Beszélnünk kell valamiről, mert ez már kezd nekünk fájni.

Most nem azokról a nézőkről van szó, akik látták a Star Wars: Az utolsó Jediket, és nem tetszett nekik, de képesek voltak értelmesen összefoglalni, hogy miért nem férkőzött közel a szívükhöz. Ők továbbra is abszolúte rendben vannak. Az már nincs annyira rendben, hogy egyesek agresszívan tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy változtassanak a filmen, vagy a kritikákon. Most épp egy lengyel aláírásgyűjtő igyekszik leállíttatni a Rotten Tomatoest, mert szerinte egyáltalán nem jó a rendszere, pozitívan hajlik a Disney blockbusterei felé, és ez bizony nagyon nem jó. Most jött el az ideje, hogy beszéljünk végre valamiről.

Nagyon sokan írják, és néhányan ti is írjátok, hogy mivel nekünk tetszett a mozi, lefizetett minket a Disney. Néhányan abszolút agresszívan állnak azokhoz, akik bírták a filmet, mivel valamiért többen úgy látják, megszűnt a véleménykülönbség intézménye. Ez egy orbitális hülyeség. A véleménykülönbségtől megy előre a világ. Ha normálisan tudunk beszélgetni eltérő álláspontokról, abból többségében csak jó születhet. Már ha nem akarja legalább az egyik fél pofán köpni a másikat a vita közben. Az már nem vita, az hokimeccs.

Kylo Ren most tudta meg, hogy néhány Star Wars-rajongó fullba nyomja a kretént

A Rotten Tomatoes mindössze arra született, hogy a kritikákat összesítse, nincs "saját véleménye", az összesített kritikák alapján ír rövid véleményt a filmről, tehát bántani legalább annyi értelme van, mint megpofozni egy rosszul sikerült törésteszt után a bábut. A kritikákkal lehet vitatkozni, hiszen nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése, hála istennek, hiszen akkor elég pocsék világban élnénk, marha unalmas is lenne az élet mondjuk egy homogén Alkonyat-rajongó masszával a bolygón például, de most mondhattam volna bármi mást is, tényleg mindegy. De egyet végre mindenki véssen az eszébe: ha egy film vagy bármi más nem tetszik, és másnak igen, attól még nem kell fullba nyomni a kretént. Nem kell egy elborult agyú idióta módjára kikelni magunkból, mert senkié sem tekinthető egyetemes véleménynek. Nincs olyan. Senki véleménye, még egy kritikusé sem tekinthető mindenkire kötelező érvényűnek. A kritikus jobb esetben arra szolgál, hogy kiválasszuk a hozzánk ízlésben legközelebb állót, és megpróbáljunk adni a véleményére. Kb. mint egy kedvenc zenekar esetében. Nem hallgatunk akkor Burzumot, ha Avicii-rajongók vagyunk. Jól is néznénk ki, ha így lenne. És nem akarjuk betiltani a Depeche Mode-rajongókat, ha nem jött be az új lemezük.

A vélemény semmi más, csak egy vélemény. Nem sértés, nem bántás, csak vélemény. Ha tele van az a vélemény felesleges indulatokkal, az nyilván más ügy, mert abban nincs túl sok profizmus. Ha izomból megyünk neki jelenségeknek, akkor történhet meg olyan, hogy fingunk sincs, mit akarunk betiltani, vagy hogy mit utálunk olyan nagy indulatokkal. Hogy Az utolsó Jedik megérdemli-e ezt a nagy tömeghisztit? Nem, szerintünk nem érdemli meg. De ha valakit ennyire kiborított, abszolút meg tudjuk érteni, és szívesen beszélgetünk el vele arról, miért nem tetszett a film. Nem azért, hogy megváltoztassuk a véleményét, egyszerűen csak érdekel minket. Meghallgatjuk.

A lengyel petíciógyűjtők laza összeröffenésen beszélték meg véleményüket a Rotten Tomatoesról.

Ja, és igen, hogy lefizetett minket a Disney? Emberek, a világ nem így működik. Nem jelenik meg Miki egér vastag kötegekkel, hogy akkor most ezt vagy azt kellene írni. A világ nem az összeesküvés-elméletek sárgolyóvá formált gyűjtőhelye, az élet sokkal egyszerűbb, mint amilyennek néha látszik. Nekünk tetszett Az utolsó Jedik. Érdek nélkül. Másnak nem. Pont. Ha neked sem, megértünk, ha mégis, akkor is megértünk. Ezért még nem kell betiltani a Rotten Tomatoest, és nem kell gyűlölni a másikat. Ezek csak filmek, még ha Star Wars-filmek is. És véleménykülönbségek. Nem sértések. Ha sértésnek veszünk mindent, ami nem egyezik az ízlésünkkel, akkor a hiba biztos, hogy a mi készülékünkben van. Lehet, hogy nem hallgattak meg minket, ezért marha hangosan próbálunk kommunikálni iszonyú baromságokat. Van ilyen, sajnos nagyon sokszor. Mindenki hallgassa meg a másikat. Néha komolyan csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.