Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jó, a helyzet nem ennyire egyszerű, de a Nyughatatlan özvegyek minden tekintetben olyan, mint egy magából kitekert Liam Neeson-film. És valami veszettül jó.

Nem lehet azzal vádolni Steve McQueent, hogy kedves kis közönségbarát filmeket készítene, amelyektől feldobódik az ember, sem a Szégyen, sem az Éhség, sem a 12 év rabszolgaság nem volt könnyű darab, erre most itt a Nyughatatlan özvegyek, ami nem akar kicsinálni, nem akar elgondolkodtatni, csak brutálisan jól elmesélni egy történetet, ami messziről nézve akár az Ocean’s 8 is lehetne, de olyan távol áll a két film egymástól, mint egy disznóvágás egy vegán fesztiváltól.

Kicsit zavarba ejtően más a Widows McQueen korábbi filmjeihez képest, de benne van a rendező zsenije, csak másképp. Eszméletlenül jól vezeti a színészeit, mondjuk ilyen színészeket eléggé könnyű jól vezetni, egy-egy jelenetben pedig nagyon ki tudja élni magát, aztán visszalép hármat, megadja a teret a hölgyeknek, akik 100%-ban élnek is a lehetőséggel.

A film egyébként egy 1983-as brit sorozat remake-je, melyhez a Holtodiglan írónője, Gillian Flynn rittyentett forgatókönyvet. A sztori egy balul sikerült rablás után indul be igazán, mely annyira szerencsétlenül sül el, hogy a teljes rablóbanda felrobban egy autóban, a sofőr pedig maga Liam Neeson, azaz Harry volt, ez pedig egy olyan halál, amihez foghatót nem látott a világ már isten tudja, mióta. A városukban éppen választás van, mint kiderül, az egyik esélyes, Jamal pénzét igyekeztek lenyúlni a férfiak, és mivel a lóvé is elégett, és Jamalnak nagyon kellene a nyeréshez, megjelenik Harry özvegyénél, Veronicánál (Viola Davis), hogy akkor innentől számolva egy hónapja van arra, hogy visszaadja a pénzt. Az özvegy összetrombitálja a többi özvegyet, hogy a férje következő melójának megvalósításával megszerezzék a milliókat.

Ez nagyon úgy hangzik, mint egy színes-szagos Ocean’s-film, de borzasztóan távol áll a parasztvakítástól, ez bizony egy kőkemény dráma, amiben időről időre popcornmozis elemek bukkannak fel, de nagyon okosan beleszőve a történetbe, és egy pillanatra sem hatásvadász módon. A Nyughatatlan özvegyek egy olyan sztori, amit tényleg el kellett újra mesélni, mert ilyen okos heist movie-k nem nagyon kerülnek moziba manapság. Az özvegyek, Viola Davis, Michelle Rodriguez és Elizabeth Debicki egytől egyig fantasztikusak, érdekesek, brutálisan jól is játszanak, de a férfiak, Colin Farrell, Brian Tyree Henry és főként a kegyetlen Daniel Kaluuya is szuperek, nincs is itt senki, aki ne dolgozna meg maximálisan a pénzéért.

Olyan film ez, ami jó annak is, aki ügyes drámát akar látni, de annak is, aki bankrablós mozikra izgul, mert McQueen jól lőtte be az arányokat, Flynn pedig ügyesen szőtte a szálakat, még a csavarok is működnek, így pedig nem nehéz izgulni a csajokért. A Nyughatatlan özvegyek mindent tud. És még Liam Neeson is nagyon jó benne. Kellett már ez mindenkinek, de főleg nekünk.

9
  • A csajok fantasztikusak
  • A történet okos, a csavarok a helyükön vannak
  • Steve McQueentől ez nagyon könnyed kis móka, de nincs ezzel semmi baj

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.