Paul Newman, a szexmániás autóversenyző – Cool arcok II.
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Imádta a szexet és az autóversenyeket, egészen az utolsó évekig hódolt e két szenvedélyének. Azt már kevesebben tudják róla, hogy nagy jótékonykodó volt, hogy sokan és sokat köszönhetnek emberbaráti tevékenységének, és talán a huszadik századi társadalmi mozgalmak is máshol tartanának ma, ha a hetvenes években nem áll melléjük bátor és egyenes mondataival. Nixon gyűlölte őt, volt viszont néhány száz millió ember a világban, akiknek sokat jelentett.

Menetelés a hírnévig

Paul Leonard Newman szlovák zsidó kereskedő második fiaként született az Ohio állambeli Shaker Heights-ben. Édesanyja, Theresa Fetzko Magyarországon született, Homonnán (ma Humenné, Szlovákia), apja félig magyar, félig lengyel. A háborúban rádiósként szolgált a Csendes-óceánon, többek között az okinawai csatában, majd 1949-ben az Ohiói Egyetemen szerzett BA diplomát angolból. Ezután egy évig a Yale School of Dramán tanult mielőtt 1951-ben New Yorkba ment, hogy színészetet tanuljon Lee Strasberg Actor's Studiójában.

Az ötvenes években a Broadway jelentette számára az ugródeszkát Hollywood felé: konkrétan Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című drámája, melynek sikere után 1954-ben indult filmes karrierje. Csakhogy ugyanebben az időben indult a pályán James Dean is, akivel többször meg kellett mérkőznie egy-egy szerepért, többnyire hiába. 1958 viszont már az áttörés éve volt: ekkor készült Tennessee Williams azonos című drámájából a Macska a forró bádogtetőn, melyben Elizabeth Taylor partnereként óriási sikert aratott. Ekkor jelölték először a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára, majd élete során még kilencszer. 1986-ban kapott először aranyszobrot – az életművéért, majd a következő évben A pénz színe (rendezte: Martin Scorsese) főszerepéért.

A szerelmes színész

 

1958-ban a Hosszú, forró nyár forgatásán találkozott Joanne Woodward színésznővel, akivel még abban az évben összeházasodott. Ehhez előbb el kellett válnia első feleségétől, Jackie Wittétől, akivel nyolc évig élt egy felhőtlennek egyáltalán nem nevezhető kapcsolatban. Joanne-nal ötven évig, egészen haláláig élt együtt. Sokszor kérdezték tőle, mi az alapja a hosszú és boldog házasságnak, és ő hetvenen felül is azt felelte, hogy a jó szex. Joanne Woodwarddal összesen tíz filmben játszottak együtt.

A hatvanas évek máris egy klasszikus filmben nyújtott klasszikus alakítással kezdődött: az Exodus-ban Ari Ben Canaan lázadóvezért formálta meg, de az évtized  második felében már az olyan westernsikerek domináltak, mint az 1967-es A hallgatag ember és 1969-ben a négy Oscart nyert Butch Cassidy és a Sundance kölyök, melyben megint csak óriásit alakított Robert Redford partnereként, akivel négy évvel később újra dobtak egy filmtörténetit a harmincas években játszódó maffiasztoriban, A nagy balhé-ban. A nyolcvanas évek Oscarjai után mindenképpen meg kell említeni a Coen testvérek 1994-es vígjátékát, A nagy ugrás-t, melyben Tim Robbins és Jennifer Jason Leigh partnereként brillírozott és a Sam Mendes (többek között az új Bond-film direktora) rendezte Kárhozat útja című mozit, ahol többek között Tom Hanks volt a partnere.

Az autóversenyző

De Paul Newman nem  csak színészként volt sikeres, 1979-ben Porsche 935-ösével második lett a Le Mans-i 24 órás autóversenyen.  Az autósportot 1972-ben kezdte, és a hetvenes években négy nemzeti bajnokságot nyert a Sports Car Club of America (SCCA) versenyzőjeként. A hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig a Bob Sharp Racingnél versenyzett a Trans-Am sorozatban, főleg Datsunokkal – majd később Nissannal. Egészen 2005-ig indult különféle hivatalos versenyeken.

A hetvenes évek második felében Bill Freemannel saját csapatot indítottak az észak-amerikai Can-Am sorozatban; a Newman Freeman Racing 1979-ben meg is nyerte a bajnokságot. Olyan versenyzőik voltak, mint a később Forma–1-világbajnok Keke Rosberg. Newman később más csapatokba is beszállt résztulajdonosként.

Az emberbarát

Paul Newman világéletében demokrata szavazó volt, olyannyira, hogy a hetvenes évek elején az előkelő 19. helyet birtokolta Richard Nixon amerikai elnök ellenséglistáján. Mindezt valószínűleg azzal érdemelte ki, hogy kiállít a melegek jogai mellett, ellenezte a vietnámi háborút, és az 1968-as elnökválasztásokon Nixon ellenfelét támogatta. Élete utolsó két évtizedében aktívan részt vett a beteg gyermekek táboroztatására létrejött alapítvány, a Association of Hole in the Wall Camps munkájában. Ennek kapcsán a magyarországi Bátor Tábor Alapítványt is meglátogatta 2006-ban.

2008. szeptember 26-án halt meg 83 éves korában, miután júniusban tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Paul Newman makulátlan úriember volt, aki emberbaráti tevékenysége mellett – mintegy 220 millió dollárt költött karitatív célokra – mindig szakított időt magára és az élet élvezetére, ami érthető, hiszen hogyan szerethetné embertársait az, aki éppen magát nem szereti.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat legújabb cikkeihez
Serge Gainsbourg, avagy a másnap dícsérete

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.