Peter Jackson 600 órányi kép- és hanganyagot nézett át, százéves felvételeket újított fel, színezett ki, pótolt ki esetenként plusz képkockákkal, veteránokkal készített interjúkat vágott, az archív felvételeket szinkronnal, hanghatásokkal látta el, majd az elképesztő vállalkozás eredményeképpen megszületett az év egyik legemlékezetesebb filmélménye. A They Shall Not Grow Old című dokumentumfilmet egészen egyszerűen látnod kell!

A mutatvány technikai oldala valóban példa nélküli. A múlt század elején készült felvételeket mai formába hozni nagyjából annyira lehet egyszerű, mint 3D-s akciójátékot faragni az első Super Marióból. Peter Jacksonnak tehát már csak azért is jár egy emberes vállveregetés, amiért egyáltalán bele mert fogni ebbe az egészbe. A doksit november közepén már levetítette a BBC, és decemberben több európai országban is mozikba kerül. Mi ebből sajnos kimaradunk, pedig nagy vásznon egészen hihetetlen élmény lehet az alkotás.

Na nem mintha a tévé előtt ülve az embernek nem esne le az álla. Persze, dokumentumfilmek esetében általában érdemes óvatosabban fogalmazni, de a They Shall Not Grow Old egyik pillanatát egészen nyugodtan nevezhetjük filmtörténelmi jelentőségűnek: amikor a rossz minőségű felvételek lassan kitöltik a képernyőt, majd megjelennek a színek és az addig némán tátogó alakok beszélni kezdenek, az valami egészen megdöbbentő.

Peter Jackson egyébként meg sem próbál átfogó képet adni az első világégésről. Filmje annyira emberközpontú, amennyire csak lehet. Nem tol térképeket az arcunkba és narrátor sincs, aki elmondaná, melyik évben melyik fronton mi történt. Magukat a toborzótiszt tanácsára nagykorúnak hazudó gyerekeket láthatunk kiképzés, utazás közben, majd a háború mocskában, miközben veteránok mesélik el, hogyan élték meg a poklot.

A látvány szinte hipnotikus. Többször is emlékeztetned kell magad, hogy nem éppen egy nagyköltségvetésű háborús mozit nézel. A kamera előtt igazi emberek, akiknek az a sors jutott, hogy a történelem egyik legvészterhesebb időszakában éltek és haltak. A képek önmagukban is felkavaróak, de a megszólalók történetei még tovább növesztik a gombócot a torkunkban.

Jackson a téma és a borzasztóan erős vizualitás okán könnyedén játszik az érzelmeinkkel. Van egy rész a filmben, amikor megmutat egy csoportképet, rajta néhány felhőtlenül mosolygó fiatal katona képét, aztán ugyanazokat az embereket holtan fekve a sárban. Ilyenkor még pislogni is elfelejtettünk.

A They Shall Not Grow Old azt akarja megmutatni, hogyan nyomorított és keményített meg egy egész generációt az első világháború, az ismeretek átadása szinte csak eshetőleges szándék. Épp ezért a dokumentumfilm címkével ezúttal csak a felszínt kapargatjuk.

Ez a film nemcsak egy technikai bravúr, de egy felkavaró, megdöbbentő erejű alkotás, melynek a stáblistáját magad elé meredve, szótlanul nézed végig. Mi kötelezővé tennénk a megtekintését 18 éves kor felett.

10
  • Megdöbbentő
  • Lélegzetelállító
  • Felkavaró
  • Mindenkinek látnia kellene

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon