Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A karácsonyi zenehallgatás mindig nagy dilemma. Ugyanaz a néhány jól ismert szám szóljon megint? Vagy vegyük viccesre a figurát mindenféle paródiákkal? Egyik nagyon fárasztó, a másik meg teljesen el tudja rontani a hangulatot. Ezért gondoltuk, hogy összedobunk egy olyan ízig-vérig karácsonyi válogatást, ami kikerüli az untig ismert ünnepi slágereket, kellőképp eklektikus, mégis valahány generáció számára befogadható.

1. Chris Rea: Driving Home For Christmas

Chris Reát 1978-ban a felesége vitte haza egy Aston Minivel, mert a lemezkiadó nem fizette a vonatjegyét, és így olcsóbb volt. Hazafelé a havas úton aztán dugóba kerültek, de megérte, mert ott jött ennek a számnak az ötlete.

2. Dean Martin: Baby, It's Cold Outside

Ezt a számot még Frank Loesser írta 1944-ben. A sztori szerint egy férfi győzködi a nőt, hogy karácsonyozzanak együtt, mert hideg van, és veszélyes lenne a hazaút. Ray Charlestól kezdve Dolly Partonon át Michael Bublé-ig egy csomóan elénekelték később. Mi Dean Martin verzióját választottuk.

3. Vince Guaraldi Trio: O Tannenbaum

Vince Guaraldi a Snoopy és a karácsony című rajzfilmhez készítette ezt a laza jazz-verziót az O Tannenbaumból.

4. Stevie Wonder: What Christmas Means To Me

Ezt a számot is kismillióan feldolgozták, főleg az utóbbi két évtizedben lett nagyon népszerű. A kedvencünk azonban továbbra is a klasszikus Stevie Wonder-féle verzió.

5. Joni Mitchell: River

Ebben a számban  karácsony nem központi téma, csak egy friss szakítást tesz még szívszorítóbbá. Arról szól, hogy jó volna egy folyó, amin el lehetne korcsolyázni valahova máshová.

6. Cocteau Twins: Frosty The Snowman

Egy ötvenes évekbeli dal kilencvenes évekbeli dream popos köntösben. A karácsonyi dalösszeállítások titkos favoritja immár negyed évszázada.

7. Sauter-Finegan Orchestra: Midnight Sleighride

Az Eddie Sauter és Bill Finegan vezette jazz big band az ötvenes években azzal vált ismerté, hogy zseniálisan vissza tudtak adni mindenféle hangulatot. Ebben a darabban is ott van a karácsony minden izgalma.

8. Ike and Tina Turner: Merry Christmas Baby

Ezt a számot is csomóan feldolgozták, R&B-s körökben különösen népszerű. A tetőpontnál még a Jingle Bellst is megidézi Ike és Tina Turner verziója.

9. Jackson 5: Santa Claus Is Comin' To Town

Az eredetileg 1934-ben született dal Michael Jacksonék 1970-es feldolgozása révén íródott be a poptörténelembe.

10. Ronettes: Sleigh Ride

Phil Spector minden idők legsikeresebb karácsonyi lemezét akarta összerakni 1963-ban, keresztezve a védjegyét jelentő Wall Of Sound-hangzást a klasszikus karácsonyi sztenderdekkel. Szerencsétlen módon pont a Kennedy-gyilkosság napján jelent meg az általa protezsált csajzenekarokkal felvett album, így nem is tudott a maga idejében igazán sikeres lenni

11. Paul McCartney: Wonderful Christmas Time

Paul McCartney természetesen nem szöszölt feldolgozással, hanem írt egy olyan karácsonyi szintipopot, ami még ma is vadul hangzik, és instant klasszikus lett szinte rögtön. Kylie Minogue-tól kezdve Diana Rossig egy csomóan kölcsönvették, de senkinél nem olyan király, mint McCartney-nál. 

12. Blur: The Wassailing Song

Damon Albarnék még 1992-ben adtak ki egy kispéldányszámú karácsonyi kislemezt. Ennek az értéke ma már olyan százezer forint környékén mozog, szerencsére YouTube-ról bármikor indítható.

13. Pretenders: 2000 Miles

Első blikkre azt hinné az ember, hogy egy romantikus szám karácsonyi környezetben, amikor egy párnak külön kell töltenie az ünnepet. Közben a zenekar egy évvel korábban meghalt gitárosához, James Honeyman-Scotthoz íródott.

14. Low: Just Like Christams

A Low zenekar 1999-ben készített egy karácsonyi lemezt, amin a legjobb szám egy saját szerzemény lett. Ezzel zárjuk a Player.hu 2017-es karácsonyi playlistjét.

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.