Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Moziba mennél? Koncertre? Kiállításra? A szándék jó, a célok meghatározásában pedig segítünk.

Koncertek

The Bosky EP-bemutató a Mikában – További információ itt

The Bosky – EP-bemutató

Január 23., 21:00 – Mika Tivadar Mulató (Budapest VII., Kazinczy utca 47.)

A belépés ingyenes

A The Bosky 2013 augusztusában adta első koncertjét, azóta pedig már a rádió is felfedezte őket magának. Most pedig bemutatják első EP-jüket a Mikában. A Wisdom című ötszámos EP a kvartett első nagy munkája, akik pedig ilyen gyors sikereket érnek el, azokra érdemes odafigyelni... Az előzenekar az ugyancsak zsengének számító KontakON lesz. A Wisdom az este során 500 forintért megvásárolható lesz.

Szülinap, koncertfilm, fotóalbum - Ivan & The Parazol a Muzikumban – További információ itt

Ivan & The Parazol

Január 23., 20:00 – Muzikum Klub és Bisztró (Budapest VIII., Múzeum u. 7.)

Jegyek elővételben limitált számban már kaphatók a helyszínen!

A fiatal magyar zenekar, az Ivan & The Parazol tavaly két amerikai fesztiválon is részt vett – az egyik rendezvényen felvett filmet pedig most egy exkluzív rendezvényen mutatják be. Meg persze szülinapi mulatság is lesz, hiszen négyéves az Ivan & The Parazol! A január 23-i Muzikum Klub igazi rajongói klubestnek ígérkezik, mely az amerikai útinapló bemutatásával fog elkezdődni. A vetítés után természetesen koncert is lesz, ami egyfajta búcsú is albumuktól, hiszen jön az új korong. Az eseményen kapható lesz egy fotóalbum is, mely ugyancsak a frontember ötletéből készült.

Müpa - Klasszikus hangulatkoncert szombatra – További információ itt

Január 25., 17:00–18:00 – Müpa (Budapest IX., Komor Marcell utca 1.)

A belépés díjtalan

Bár a müpás koncertek általában esti programok szoktak lenni, január 25-én délután kaphatunk egy kis hangulatzenét az Üvegteremben. Délutánonként is tökéletes helyszín a Müpa a zenekedvelők számára – szombatonként például klasszikus darabok hangzanak fel, kellemessé téve a pihenőnapot. A Hangulatkoncertek sorozatban a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei és oktatói mutatkoznak be, tudásuk legjavát adva az összegyűlteknek.

Film

Őrült család, árnyékügynök és szexfüggőség a moziban – További információ itt

Sűrű hét jön a mozikba, súlyos témákkal. Először is egy mozivásznon jelenik meg Meryl Streep és Julia Roberts, ami alapból megér egy imát és egy mozijegyet. Az akciófilmek szerelmesei ismét megnézhetik, ahogy egy amerikai ügynök megment néhány világvárost, a nagy durranás pedig Lars Von Trier alkotása lesz, A nimfomániás, ami mindent megmutat, ami szex. Nézzük!

Kiállítás

Robert Capa/A játékos – Meghosszabbítva! – További információ itt

Robert Capa/A játékos

Január 26-ig – Nemzeti Múzeum (Budapest VIII., Múzeum körút 14–16.)

A nagy sikerre való tekintettel két héttel meghosszabbították a Robert Capa/A játékos című kiállítást. A legendás fotós több karakterét is megismerhetjük a képeken, közelebb kerülve magához az emberhez. A Nemzeti Múzeumban 160 alkotás és 4 szerep várja a látogatókat, akik közelebbről is meg akarják ismerni Capa művészetét, illetve leginkább a mögötte lévő embert. A tárlat – mely a riporter születésének századik évfordulójára készült – fő kérdése, hogy mi volt Robert Capa?

Analóg – Egy művészgeneráció múltja és jelene az acb Galériában – További információ itt

Analóg

Január 17.–február 20. – acb Galéria (Budapest VI., Király utca 76.)

Az acb Galéria legújabb kiállítása egyszerre mutatja be a múltat és a jelent, átvilágítva több évtizednyi fejlődést magyar művészek körében. A kiállítás több alkotója is festőként szerzett diplomát, melynek nyomait meg is találjuk műveik többségében. A digitális technológia elterjedése óta több olyan művészgeneráció lépett fel, mely művészi praxisában reagált az újonnan elterjedő technológiákra. Magyarországon a kilencvenes években jelentkezett egy olyan generáció, mely nyitott volt a képalkotás legújabb módjaira. Itt már a változatos médiumhasználat és a digitális technológiák kihasználása volt a jellemző a hagyományos festészettel szemben.

Urbanista Utopia a Várfok Galériában – További információ itt

Misetics Mátyás: Utopia

Január 22.–február 23. (megnyitó: január 22., 19:00) Várfok Galéria (Budapest I., Várfok utca 11.)

A Várfok Galéria új kiállítása a fotográfia térnyerését igazolja Misetics Mátyás képein keresztül. Fiatal kora ellenére a fotós a hazai fotográfia színterének fontos tagja, műveit rengeteg helyen mutatták már be, Artificial Light című sorozata tavaly például szerepelt a Magyar Nemzeti Galériában is A magyar fotóművészet az új évezredben című kiállításon, de már a Várfok Galériában is megtekinthette a közönség.

Rendezvények

Fizess és nősülj! – Asszonyvadászat és ingyen mozi a Mikában – További információ itt

Menedék Filmklub Fizess és nősülj

Január 20., 19:00 – Mika Tivadar Mulató (Budapest VII., Kazinczy utca 47.)

A belépés ingyenes

A Menedék filmklubban ezúttal az "Európa Erőd" sáncaival ismerkedhetünk meg. Mégis meddig mehet el az ember egy uniós útlevélért? Például szerezhet értük feleséget. Marko és Atanas élete fantasztikus lehetne, csupán van egy kis baki: kéne nekik két uniós útlevél, amit viszont nem is olyan könnyű megszerezni. A legjobb megoldásnak azt tartják, ha feleséget vásárolva jutnak közelebb az iratokhoz, ám a feleségvadászat nem is olyan könnyű. Sztriptízbárok, prostituáltak, piac, szórólap – a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, de vajon lesz nő, aki vállalja az érdekfrigyet?

Rewind – Hétköznapi buli a Corvinban További információ itt

Rewind

Január 22., 22:00 – Corvintető  (Budapest VIII., Blaha Lujza tér 12.)

Jegyek: 500 Ft

Miért kellene szerdán otthon ülnünk, mikor valami hangosan dübörög a város tetején? Ez a valami pedig nem más, mint a Corvintető, ahol a Rewind bulin négy lemezlovas is bebizonyítja majd, hogy a hétköznapok ugyanúgy a partiké, mint a hétvégék!

Útra kel A vágy villamosa a MU Színházban – További információ itt

A vágy villamosa

Január 24. és 25., 20:00 MU Színház (Budapest XI., Kőrösy József utca 17.)

Jegyek: 2000 Ft (normál), 1300 Ft (diák), 1000 Ft (nyugdíjas), 3000 Ft (nyugdíjas)

A MU Színházban indul útnak a Tennessee Williams színművéből készült  Kulcsár Noémi kortárstánc-koreográfiája,  A vágy villamosa.

„Mi történik akkor, amikor a kifinomult, művelt, a végtelenségig érzékeny, jó családból származó úrilány, Blanche Dubois egy szál bőrönddel megérkezik szeretett húgához, Stellához, a poros és unalmas New Orleansba? A látogatásból akár egy kellemes családi rendezvény is kerekedhetne, azonban nagyon hamar kiderül, hogy Stella lengyel származású férje, a vérbeli macsó Stanley, és a durvaságot nem tűrő Blanche ki nem állhatják egymást, hiszen olyanok ők ketten, mint tűz és víz: Blanche lenézi és megveti Stanley durva stílusát; Blanche modorossága pedig Stanley csípős megjegyzéseinek állandó céltáblájává válik. Mindeközben kettejük közt ott áll a várandós Stella, aki szenvedélyesen szerelmes a férjébe, és nővérét is nagyon szereti. A családi perpatvar végül egészen odáig fajul, hogy Stanley nyomozni kezd sógornője viselt dolgai után. A kutatás nem marad eredmény nélkül: Blanche-ról kiderül, hogy valójában minden szava hazugság, és egyáltalán nem rokonlátogatóba érkezett, hanem egy bűnös élet elől menekült el a Vágy villamosán, a Vágy soha révbe nem érő villamosán...”

Zene

A Grammy-jelöltek – A legjobb felvétel – További információ itt

Mivel még két hétfő van a Grammy-díj átadásáig, úgy döntöttünk, hogy egy-egy cikket szentelünk a legjobb album és a legjobb felvétel esélyeseinek bemutatására. Öt dal, öt jelölt és egy nehéz választás. Hallgass velünk Grammyt! Az év felvételeit elemeztük.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.