Putyin keményen beleállt az orosz rapzenébe
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet, hogy hamarosan nem csak szövegileg lesznek törvényen kívüliek az orosz rapperek. (A fejezetcímeket a Belga együttes dalaiból kölcsönöztük, és alakítottuk át kissé a helyzetnek megfelelően.)

A hétvégén egy konferencián Vlagyimir Putyin, Oroszország első embere az orosz rapzenéről értekezett, amely szerinte veszélyes, nem csak az ifjúságra, hanem az orosz nemzetre nézve is.

A Kulturális és Művészeti Tanács tartott szombaton Szentpéterváron konferenciát, ezen vett részt személyesen Putyin elnök is. A rap és más modern (műfajok) három dogon alapulnak: szex, drogok és tiltakozás – mondta az elnök. – Engem leginkább a drogok aggasztanak. Ezek akár egy nemzet széthullásához is vezethetnek.

Bár a hírek szerint Putyin az orosz kulturális élet vezetőitől azt kérte, hogy tartsák ellenőrzésük alatt az orosz rapzenei szcénát, mégsem érzi úgy, hogy a műfajt be kellene tiltani.

Ebből két következtetést tudunk levonni:

1. Putyin valószínűleg nem hallgat otthon NWA-t, Beastie Boys-t, Wu Tanget és hasonlókat.

2. Nem kizárt, hogy a műfaj állami irányítás alá fog kerülni, és jönnek a kormánybarát, nacionalista, rendszerpozitív rapzenekarok.

Putyin azt is megpendítette, hogy valószínűleg szabályokat kell bevezetni a vulgáris beszéd ellen, de miután beszélt egy szakértővel, ezt visszavonta. A nyelvész ugyanis meggyőzte, hogy a káromkodás az orosz nyelvi kultúra része, és nem az jelenti a fő problémát.

Az elmúlt időszakban már több rapper került bajba, ilyen Husky (lásd fentebb, a Lada mellett), aki a szövegeiben rendőri brutalizmusról, állami korrupcióról is szokott értekezni. Ő november 12 napra került börtönbe, mert egy autó tetején rappelt, miután a fellépését törölték. A vád: huliganizmus.

Íme, a jelenet:

Az IC3PEAK névre hallgató együttes két tagját úgy tartóztatták le, hogy vádat sem emeltek ellenük, a zenekar több koncertjét is törölték.

mondta az együttes énekesnője, Anasztázia Kreszlina a Politico magazinnak.

A Guf művésznevű Alekszej Dolmatovot 2015-ben ítélték el „drogpropaganda” terjesztéséért. 30 ezer forintos büntetést fizetett, de a dalai kereskedelmi forgalomban maradhattak.

Gone.Fludd is a fiatal generáció tagjai közé tartozik, és az ő fellépéseit is akadályozta már meg a rendőrség.

Az elmúlt időszakban előforduló esetek oka az, hogy a műfaj egyre népszerűbb a fiatalok körében, egyes politikai hatalmasságok pedig úgy látják, hogy a rapperek által közvetített üzenet káros az orosz fiatalokra nézve.

Bár Chris Rock standupja ót tudjuk, hogy napjaink hiphopját egyre nehezebb megvédeni, de azért a szólásszabadság fontos emberi vívmány, úgyhogy virágozzék száz virág, hogy egy másik nagyvezért idézzünk.

Egyébként pedig a Szovjetunió (és más kommunista országok) a hetvenes-nyolcvanas években próbálta megállítani a rock n rollt, de tudjuk, mi lett a vége.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.