Egy amerikai muszlim szervezet egy lövöldözős videojáték betiltására kérte a legnagyobb kiadókat

A washingtoni székhelyű Amerikai-Arab Kapcsolatok Tanácsa (The Council on American-Islamic Relations - CAIR) nevű szervezet közzétett egy felhívást, melyben arra kérik a Valve-t, a Microsoftot és a Sonyt, hogy ne engedjék be digitális áruházaikba a Six Days in Fallujah című videojátékot.

Nehezen lehetne azt mondani, hogy a kérés nem indokolható, hiszen az iraki háború legsötétebb fejezete volt a második fallúdzsai csata, mely 2004. november 7. és december 23. között zajlott, és melynek során az amerikaiak több ezer irakit öltek meg, közöttük több száz civilt, miközben ők maguk csak néhány tucat katonát vesztettek.

Az ostrom alatt a Bagdadtól 65 kilométerre lévő város nagy része gyakorlatilag romba dőlt, és különböző humanitárius szervezetek a mai napig azzal támadják az Egyesült Államokat, hogy a több hétig tartó hadműveletek során rendszeresen vetettek be nemzetközi egyezmények által tiltott fegyvereket, mint például fehér foszfort és szegényített uránt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a városban az ostrom után drasztikusan megugrott a vetélések, halvaszületések és különböző születési rendellenességek száma.

Szóval a téma igen érzékeny, de ez nem akadályozta meg a Highwire Games nevű csapatot, hogy épp erről készítsenek taktikai lövöldözős játékot. Bár ők azt mondják, hogy dokumentarista stílusban nyúlnak a dologhoz, kérdéses, mennyire lesz objektív egy olyan játék, melynek fejlesztése során gyakorlatilag csak a hadműveletben résztvevő amerikai katonákkal készítettek interjúkat.

A CAIR képviselője, Huzaifa Shahbaz nem is nagyon értékelte az ötletet. A szervezet nevében felszólította a legnagyobb online videojátékos áruház működtetőjét, a Valve-ot, hogy a Steamen ne lehessen megvásárolni a játékot, és ugyanerre kérte a Microsoftot és a Sony-t is, a Six Days in Fallujah ugyanis e cégek konzoljaira is megjelenik még idén a tervek szerint.

A felhívásban a CAIR arabgyilkolós szimulátornak nevezi a videojátékot, ami normalizálja a muszlimok elleni erőszakot Amerikában és szerte a világon.

Az egészen biztos, hogy a Highwire Games ezernyi apropóját találhatta volna egy katonai lövöldözős játék készítésének, így nem igazán világos, miért éppen a történelem egy ennyire vitatott és sötét fejezetéhez kellett nyúlniuk.

(via)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.