Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Anzselika Habpatronnak is köze van hozzá, de Fekete Ádám a zseni.

Fogalmunk sincs, hogyan segítsünk fel egy kerekesszékest a járdára vagy egy-két lépcsőfok magasságba – ha úgy teszünk, mintha nem vettük volna észre, biztosan nem fogjuk felborítani, tehát tulajdonképpen jót teszünk vele, megnyugodhat a lelkiismeretünk. A vak embert átvezetjük az úttesten, mert udvariasak vagyunk, még el is köszönünk tőle: viszontlátásra! Ajaj… ez most véletlen, de durva sértés volt? Vagy már megszokta? Vagy megszokta, de ettől még nem esik jól neki? Ha nem beszélünk külföldiül, akkor hangosan, szótagolva, és persze magyarul igazítjuk útba a turistákat – de egy hallássérülttel hogyan kell kommunikálnunk? Hát egy szellemileg sérülttel? Sokáig lehetne folytatni, de már így épp elég tehetetlennek érezzük magunkat.

Bár a sérült emberek csoportja is ugyanolyan, mint bármilyen másik embercsoport – vannak köztük mindenféle személyiségű, habitusú, humorérzékű stb. emberek –, ez nehezen derül ki, ha nem vagyunk velük kapcsolatban. Márpedig nem nagyon vagyunk, a saját félelmeink és bizonytalanságaink is gátolnak ebben, ami persze generálja az ő félelmeiket és kitaszítottságérzésüket, és marad minden a meglévő, rossz szinten. Mi nem tudunk mit kezdeni velük, ők a furcsák, a mások, akik kellemetlen módon szembesítenek minket saját gyengeségeinkkel is, számukra meg mi vagyunk az érzéketlen többségi társadalom.

A helyzeten lehet segíteni oktatással, érzékenyítéssel, tudatos figyelemmel – vagy mindennél hatásosabb és szórakoztatóbb módon, ahogyan azt Fekete Ádám teszi. Őt a legtöbben a Tiszta szívvel című Till Attila-film Barba Papájaként ismerhetjük, egyébként a Színművészeti dramaturg szakán végzett, Szép Ernő-díjas drámaíró, Petri György-díjas költő, számos színházi produkció közreműködője. És mozgássérült.

Hétfőnként kerülnek fel új részek, a bevezető után egy villamoson átélt tanulságos és elméletben is nehezen megoldható történetet mesélt el Ádám, aztán a lustaságról érdekezett, az unboxing videója pedig kötelezően megtekintendő bónusz.

A produkció mögött egyébként a másik, elég friss YouTube-csatorna, Anzselika Habpatron alkotói állnak, oda kell figyelni minden húzásukra, ha ilyeneket tudnak.

A Tajgetosz Show videói alatti kommentekből pedig látszik: sérültek és épek máris közelebb kerültek egymáshoz, ezt pedig tényleg nem lehetett volna intelligensebben, finomabban, érzékenyebben és élvezetesebben elérni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.