Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kevin Williamson gondolt egyet, összeházasította a Hetediket a Sikollyal, aztán az egészet a tévébe küldte. És ettől vagyunk mi nagyon boldogok.

Kevin Baconnek nagyon kellett már egy sorozat. Szinte minden hasonszőrű kollégája a tévében kötött ki, hát miért ne állna jól a képernyő Szalonna úrnak is, akinek kisugárzása még mindig pazar, az ideges zsarut pedig olyan flottul tudja hozni, mintha nyomozó lenne a középső neve. A Sikoly-filmekért, a Dawson és a haverok-ért, valamint a Vámpírnaplók-ért felelős Kevin Williamson új sorozatában van potenciál, mi az hogy, nagyjából a pilot utolsó másodperceinél már anyáztunk, hogy várnunk kell az újabb részekre, és örültünk, hogy a The Following-ot beválasztottuk 2013 huszonöt legjobbnak ígérkező sorozata közé.

Bacon egy Ryan Hardy nevezetű nyomozót alakít, aki főállásban már alkoholista, de visszatér, amikor az egyik legnagyobb ellenfele, Joe Carroll (James Purefoy) kiszabadul a börtönből, hogy elkezdjen régi huncut szenvedélyének, a gyilkolásnak hódolni. Carroll egyébként az a fajta késmártogató, aki mellékállásban igazán briliáns elme, megszállottja Edgar Allan Poe műveinek, öldökléseit is Poe művészete előtti tisztelgésként fogja fel. A költő ugyanis anno azt találta mondani, hogy nincs szebb dolog annál a világon, mint amikor egy gyönyörű nő szeméből kialszik a fény. A gyönyörű nők azonban nem igazán szeretik, ha lekapcsolják odabent a lámpát, teljesen érthető okokból, és a késekkel is csak a konyhában barátkoznak.

Carroll igazi rajongótábort tudhat magáénak, követői vannak, akik bármire képesek a mesterükért. Hardy újra a nyomába indul, de a szíve már nem a régi, és ez nyilván nem fogja megkönnyíteni a nyomozás folyamatát. A pilot igazi felvezetés, bár már bőven folyik benne a vér, és kellő undorító-faktorral rendelkezik, az igazi nyomozás csak most indul. Teljesen konkrétan annyira elég, hogy megismerjük az alapszereplőket, és hogy a sorozat bepozícionálja magát a Hetedik és a Sikoly közé. De a sztori ott kezdődik, ahol a Hetedik véget ér.

A tovább gomb után szpojlerekkel folytatjuk!

Nagyon jó húzás volt a készítőktől, hogy Carrollt már az első részben elkapják. Bőven lesz még sok olyan követője, akiről kiderül, hogy benne vannak abban a buliban, amiről még mindig nem tudni semmit. Az, hogy a gyilkosságok kiagyalója már a börtönben ül, sokkal erősebben hozza elő a Hetedik-ízeket, bár pontosan ez a gondolat vetít elő egy rakás olyan lehetséges fordulatot, amit isten bizony meghúznak majd az írók, túl magas a labda, le kell csapni, mert különben nem tudnak majd jól aludni az éjszaka.

Lesz még halott Carroll volt asszonykája (Natalie Zea alakításában), a nő össze fog még jönni újra Hardyval, lesznek problémák a nyomozó alkoholizmusával, olyan emberekről derül majd ki, hogy szimpatizálnak a sorozatgyilkossal, akiről nem is gondolnánk stb. De ezzel nincs is többnyire semmi baj, hiszen bőven akadnak olyan rejtélyek, amelyekre maga a jó isten és kedves barátai sem tudják a választ. Remélhetőleg a készítők már igen.

Tízrészes lett az első évad, és ha marad ennyire ijesztő, véres és fordulatos a The Following, akkor teljes biztonsággal kaphat új évadot is, de hogy meddig lehet ezt húzni, az jó kérdés. Carroll ugyebár régi könyve után új sztorit talált ki, amit Hardy főszereplésével akar megírni, vagy inkább megíratni. Oké. Jó kezdés. Tetszik ez a kilátástalannak tűnő helyzet, és kifejezetten rémisztő, ahogy Purefoy előadja a gonoszt, elhiszed, hogy a történet nem a Bambi folytatása lesz. Csak ne legyen túl vaskos a kötet, és ne legyen az a fordulat a végén, hogy van egy jobb sztorim is, írjuk meg inkább azt. Hát persze…

Kevin Bacon sorozat-debütje kötelezően nézős lett, de csak azoknak lehet ajánlani, akik nem kaptak szívrohamot a Hetedik véresebb jeleneteitől. Merthogy a The Following nem szívbajos, tud ijesztgetni, és bár néha olcsó módszerekkel teszi meg, bőven működik az egész. Az év egyik legjobb sorozatának tűnik. Nehogy csalódnunk kelljen a későbbiekben!

Tovább:
Kerekesszékes szexet a tévébe - Ütős lett a Legit pilotja
Ezért kár volt Schwarzeneggernek visszatérnie - Erőnek erejével-kritika
Csuklásban hal meg a sorozatíró anyja - Agyatlanul ért véget a Fringe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.