Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egymilliószor hallottad őket a rádióban, csak éppen azt nem tudtad, hogy már valaki megpróbált velük a csúcsra jutni korábban. És akad köztük néhány igen meglepő darab is.

Whitney Houston - I Will Always Love You

Eredeti előadó: Dolly Parton

Az Avarólvéjzlavjú sokak számára alapmű, még többek számára kínos, de az biztos, hogy sosem jutna eszedbe, milyen jó is volt belőle Dolly Parton eredetije. Az 1974-es country dal 1992-ben kelt új életre, és maradt meg az örökkévalóságnak a Több mint testőr című Kevin Costner-agybaj filmzenéjeként, pedig az eredeti sem volt épp sikertelen, vezette például a Billboard Hot Country Songs toplistáját is, ráadául ez volt 1974 legtöbbet eladott kislemeze is. Aztán jött Whitney, és köröket vert Dolly Parton sikereire. Grammy-díjak, Billboard Music Awards-díjak, és a világ országainak kb. 70%-ában number one pozíció a slágerlistákon. Még a dédunokák is a jogdíjakból fognak élni.

Ace of Base - Don’t Turn Around

Eredeti előadó: Tina Turner

A fene se emlékszik arra, hogy Tina Turner énekelte az Ace of Base gigaslágerének eredetijét, és ez azért lehet, mert a Diane Warren és Albert Hammond zseniális dalszerzői képességeivel összepakolt dal, a Don’t Turn Around a Typical Male című 1986-os kislemez B-oldalaként látott napvilágot. Nem csak a svéd csodacsapat esett neki korábban, elég sokan meglátták benne a lehetőséget, a feldolgozók között olyan előadók és bandák voltak, mint az Aswad, Bonnie Tyler, de még Neil Diamond is kezelésbe vette 1992-ben. Aztán 1994-ben jött az Ace of Base, és mindent vivő slágert varázsolt belőle, ráadásul úgy, hogy fél hanggal lejjebb vitte a hangfekvést, ez viszont arra volt jó, hogy az amcsi Billboard Top 40 mainstream slágerlista első helyéig repüljön. Az USA-ban félmillió példányban fogyott el a kislemez. És mindezt egy Tina Turner B-oldalból!

Manfred Mann’s Earth Band - Blinded by the Light

Eredeti előadó: Bruce Springsteen

Springsteen 1972-ben felvette a Greetings from Asbury Park, N.J. című albumot, bemutatta a Columbia lemezkiadó vezetőjének, Clive Davisnek, aki közölte, hogy jó ez, jó ez, csak hát hiányzik róla egy-két húzónóta. A Főnök nem esett kétségbe, visszavonult, és írt két slágert, a Spirit in the Night-ot, valamint a Blinded by the Light-ot. Springsteen és a kiadó ezt a dalt választotta meg első kislemezzé, ami annak rendje és módja szerint megbukott. 1976-ban azonban feldolgozta a Manfred Mann’s Earth Band, és akkora slágert csinált belőle, hogy elmosta még a hírét is az eredetijének, ráadásul Manfred Mannék nem nagyon tudtak sikeresebb dalt írni ezek után.

UB40 - Red Red Wine

Eredeti előadó: Neil Diamond

A magyar rádiók által is szanaszét játszott UB40 slágerről sem igazán tudtuk, hogy eredetileg egy 1968-as Neil Diamond-szerzemény, de hát nehéz is lett volna tudni róla, hiszen nem tartozik Diamond sikeresebb dalai közé. Felkerült ugyan megjelenésekor a Billboard Hot 100 nem túl előkelő 62. helyére (mondjuk eleve felkerült, ami azért nem rossz teljesítmény), de amikor 1983-ban felvette a UB40 Labour of Love című feldolgozáslemezére, valahogy új életre kapott a dal, és egészen a brit slágerlista első helyéig repült, de a Billboard Hot 100 csúcsára is feljutott, amikor újra megjelentették 1988-ban. Vicces egyébként, hogy Diamond később többször a UB40-verziót játszotta turnéján, vagyis egy olyan változatot, ami nagyon-nagyon közel állt hozzá.

Santana - Black Magic Woman

Eredeti előadó: Fleetwood Mac

Ha Santana, akkor Black Magic Woman vagy a későbbi Smooth. De inkább mégis a Black Magic Woman. Csak éppen azt felejtjük el, hogy ez is egy feldolgozás, aminek eredetijét 1968-ban követte el a Fleetwood Mac. Különösebben nem zavart akkoriban túl sok vizet, bár a brit kislemezlista 37. helyéig fel tudott kapaszkodni. 1970-ben azonban előkapta Santana, és sokkal nagyobb sikereket ért el a dallal, aminek egyébként ebben a változatban magyar vonatkozása is volt, hiszen a gitáros összemixelte az eredeti dalt Szabó Gábor Gypsy Queen című, 1966-os jazzdalával, ami már elég volt ahhoz, hogy a Billboard Hot 100 listán a negyedik helyig jusson vele. Azóta is ez Santana egyik legismertebb dala, de ugye 1999-ben jött a Supernatural-album, ami rendesen megcsörgette a kasszát, és sikerrel támadta meg a slágerlistákat is.

Jimi Hendrix - Hey Joe

Eredeti előadó: The Leaves

A feleséggyilkosságról és az utána Mexikóba menekülésről szóló klasszikust is mindenki Jimi Hendrix nevéhez köti, annak ellenére, hogy eredetileg a The Leaves nevű csapat hozta össze. Bár erről is megoszlanak a vélemények. Sokan vitatják a dal eredetét, de az első ismert felvétel 1965-ben az előbb említett csapat nevéhez fűződik, akik 1966-ban újra felvették a dalt, és slágerré is vált, de főként azért, mert még ugyanabban az évben a The Jimi Hendrix Experience ezzel a trackkel debütált, és a mai napig is az övék a Hey Joe legnépszerűbb verziója.

Beyoncé - If I Were A Boy

Eredeti előadó: BC Jean

Beyoncé szanaszét játszott dalának eredetijét alig ismeri valaki, pedig a pofátlanul fiatal, jelenleg 27 éves BC Jean hozta össze 2008-ban, majd azonnal Beyoncéé lett, aki I Am… Sasha Fierce című lemezén kereste rommá magát vele. Maga az eredeti előadó is eléggé jól énekli a dalt, de azért tegyük a szívünkre a kezünket, szinte minden énektémát képes Beyoncé jobban elénekelni, ha nagyon akarja. Hát itt nagyon akarta.

Cindy Lauper - Girls Just Want To Have Fun

Eredeti előadó: Robert Hazard

Sokkoló tény, hogy Cindy Lauper legnagyobb slágere is csak egy jól sikerült feldolgozás, aminek eredetije egyébként sokkal jobb, mint a híressé vált sláger, már csak azért is, mert alapjaiban kicsit punkosabb, gitárorientált, és nincs benne egy rettenetesen visító női ének. De akkor is furcsa, hogy eredetileg egy férfi, bizonyos Robert Hazard írta és énekelte a Girls Just Want to Have Fun-t 1982-ben, ami egy évvel később már a színes hajú, izgága Cindy verziójában vált akkora slágerré, hogy majdnem megcsípte a Billboard Hot 100 első helyét is, ha onnan nem lett volna letaszíthatatlan a Van Halen Jump-ja.

Soft Cell - Tainted Love

Eredeti előadó: Gloria Jones

Az 1981-es, mindent vivő Soft Cell-slágert eredetileg évtizedekkel korábban, pontosan 1965-ben követte el egy Gloria Jones nevezetű nőszemély, méghozzá egy kislemez (My Bad Boy’s Comin’ Home) B-oldalaként, ami akkorát bukott, hogy nem hogy klasszikus nem vált belőle, de a kutya se tudta, hogy létezik a dal. Kicsit később, 1973-ban valahogy hozzájutott egy brit DJ, bizonyos Richard Searling, aki rájött, hogy a dal hangzásában megelőzte korát, és rávette Gloriát, hogy rögzítse újra, ami 1976-ban meg is történt, de újra megbukott a kislemez. 1981-ben a Soft Cell is megpróbálkozott vele. Ők picit sikeresebbek lettek, 1.27 millió példányt adtak el a single-ből, majd kisebb huzavona után slágerlistára került, és 43 hétig szerepelt a Billboard Hot 100 különböző magasságain.

Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock’n’Roll

Eredeti előadó: The Arrows

1975 volt az év, amikor a The Arrows a The Rolling Stones It’s Only Rock and Roll-jára mintegy válaszként megjelentették az I Love Rock ’n’ Roll-t, eredetileg csak kislemez B-oldalként, de nemsokára már kijöhetett annak A-oldalas újranyomása is. Igazán azonban csak akkor lett sikeres, amikor a The Runaways feloszlása után Joan Jett is eljátszotta 1981-ben a The Blackhearts nevezetű bandájával. Igazából felvette már ő korábban is, méghozzá 1979-ben, akkor a Sex Pistols két tagjával, Steve Jones-szal és Paul Cookkal történt az eset, akkor egy kislemez, a You Don’t Own Me B-oldalára. De csak a későbbi változat volt képes hét hétig vezetni a Billboard Hot 100-listát. Kétmillió példányban szállították az üzletekbe. Platina státuszt ért el.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.