Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nincs is annál kétségbeejtőbb, mint amikor a lakásbetörés után kivonuló nyomozó vígan elkezdi kipakolni a spájzodat. Szerencsére ez a való világban viszonylag ritkán fordulhat elő, a moziban viszont úgy nyüzsögnek a romlott pandúrok, mintha a genyóság külön szak lenne a rendőrakadémián. Íme a tíz legmocskosabb hivatalos közeg.

 1. 10/10


  Bruce Robertson (James McAvoy)

  Szolgálati helye: Mocsok (Filth, 2013)

  James McAvoy a Transz című Danny Boyle-moziban egyszer már meglepett minket, és a beszédes című Mocsokban sem a gáncs nélküli szépfiú pózában akar újabb női rajongókra szert tenni. Robertson nyomozó olyan tisztességes, mint egy afrikai banánköztársaság random politikusa, emellett pedig naponta felszippantja a Tony Montana erősebb hétvégéire rendszeresített kokainmennyiséget. Mivel az a fixa ideája, hogy az előléptetés egy csapásra rendbe szedné széthulló életét, ezért a vágyott plecsni érdekében semmi sem drága neki. A zsarolás vagy a kedves kolléga feleségének behatóbb megismerése csak a kezdet; az örvény ennél sokkal mélyebbre vezet.

 2. 9/10

  Dudley Smith (James Cromwell)

  Szolgálati helye: Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential, 1997)

  Smith kapitány olyannyira elhivatott a Los Angeles-i szervezett bűnözés megregulázása terén, hogy a városba érkező önjelölt gengszterek kezelésekor hajlamos némileg kiterjeszteni a Szolgálati Szabályzat által a kezébe adott eszközöket. De miért is elégedne meg azzal, hogy a székbe kötözi és félholtra veri a tragikusan elhunyt (értsd: szitává lőtt) Don helyére pályázó rosszfiúkat, amikor egy tapasztalt rendőr ennél többre is képes? Például mi lenne akkor, ha az álmok városának alvilágát maga a rendőrség igazgatná? Az lenne ám az igazi közbiztonság! Legalábbis Dudley szerint mindenképpen.

 3. 8/10

  T-1000 (Robert Patrick)

  Szolgálati helye: Terminátor 2 – Az ítélet napja (Terminator 2: Judgement Day, 1991)

  A jövőből érkező higanyember passzolta a Rendőrtiszti Főiskolát, de még egy gyorstalpaló átképzőre sem akart értékes hónapokat pazarolni, inkább kicsit megbökdöste a legközelebbi járőrt, majd a helyébe lépett. Így jött létre a Biztos Úr 2000 fedőnevű bűnüldöző egység, mely soha nem alszik, nem tagja a szakszervezetnek, nem számolja a túlórákat, és mivel soha nem éhezik meg, a sarki fánkosnál sem fogja kikoptatni az egyenruha könyökét. Egy baj van csak vele; az emberiség ellen fellázadó gépek bérgyilkosaként nem éppen az élet védelmére esküdött fel, és jelentést írni sem nagyon szeret.

 4. 7/10

  Hadnagy (Harvey Keitel)

  Szolgálati helye: A mocskos zsaru (Bad Lieutenant, 1992)

  Abel Ferrara filmjének főhőse az a tipikus elcseszett karakter, aki nyakig merül a szószba, majd eszeveszetten elkezd lefelé tempózni. A két szippantás közötti időt masszív piálással és szerencsejátékkal üti el, ami már önmagában is elég muníciót szolgáltatna egy keserves bukástörténethez, de mindezt még tetézi a tény, hogy rendőrtisztként elméletileg a közrendet kellene védelmeznie. A Hadnagy körülbelül annyi hivatástudattal végzi a munkáját, mint Torrente, csak fingós viccek nélkül.

 5. 6/10

  Colin Sullivan (Matt Damon)

  Szolgálati helye: A tégla (The Departed, 2006)

  A Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi eredeti sem volt rossz, de Scorsese újrája azért sokkal közelebb áll az európai ízlésvilághoz, így inkább mi is ezt a verziót ajánljuk megtekintésre. Colin Sullivan igazi mintarendőr. Magabiztosan halad felfelé a ranglétrán, közben végzi a jogi egyetemet, ráadásul szert tesz egy okos barátnőre is, aki úgy néz ki, mint az isteni Vera Farmiga. Az idillt egyetlen aprócska, majdnem elhanyagolható körülmény árnyalja csupán; Colin a helyi maffiafőnöknek dolgozik.

 6. 5/10

  J.J. Jones százados (Jeffrey Donovan)

  Szolgálati helye: Elcserélt életek (Changeling, 2008)

  Erről a példányról nehéz indulatok nélkül nyilatkozni. A Százados úr szívének nagyon fontos a testület feddhetetlensége. Ha például egy eltűnt gyermek ügyében indult nyomozás kisiklik, akkor a savanyú képpel levezényelt sajtótájékoztató helyett ő inkább előszed valahonnan egy színészgyereket, és a kattogó vakuk kereszttüzében őt adja vissza a kétségbeesett anyukának. Ha az anyuka nem hajlandó közreműködni, akkor mehet a bolondok házába, és ügy lezárva. Ezt a gusztustalan szemétládát nagyon gyűlöltük. Jeffrey Donovannak mehet a bonbon az öltözőbe!

 7. 4/10

  Alonso Harris (Denzel Washington)

  Szolgálati helye: Kiképzés (Training Day, 2001)

  Alonso Harris első pillantásra egy igazi nagymenő nyomozó, akitől minden Los Angeles-i gengszternek ökölbe szorul a gyomra. Hamisítatlan selfmade szuperhős, aki egy tuningolt Chevy Monte Carlóval és csontberakással szigorított kéziágyúkkal vág rendet a kíméletlen utcák rosszarcai között. A patronálása alatt álló zöldfülű sajnos 24 óra alatt kénytelen rájönni, hogy az aki korpa közé keveredik… kezdetű kitétel Harris rendőr esetében egy öntörvényű, kegyetlen személyiségben nyer igazolást. Eligazításra csak a bénák járnak, a rablógyilkosság viszont a napi rutin része.

 8. 3/10

  Norman Stansfield (Gary Oldman)

  Szolgálati helye: Leon, a profi (León, 1994)

  Stansfield nyomozó nem csak korrupt, de jelen toplistánk legtöbb tagjához hasonlóan kábítószerfüggő, kezelhetetlenül agresszív, és az emberi életet sem tartja többre egy kellemesen hosszú fehér csíknál az üveglapon. A kis Mathilda apjának sem kellett volna vele kezdeni, főleg nem lenyúlni néhány grammot a neki szánt orrpúderből. Az afférnak csúnya mészárlás a vége, amit csak a kislány él túl, de ő sem menekülhet sokáig a jelvényes pszichopata haragjától.

 9. 2/10

  Neil Briggs (Hal Holbrook)

  Szolgálati helye: A Magnum ereje (Magnum Force, 1973)

  Bár San Fransisco ügyészei a Harry Callahan nevet sem szívesen hallják, ha egy rendőri intézkedés törvényessége kerül szóba, Briggs hadnagy igyekezete még a híres Piszkos Harryén is túltesz. Az előbbi ugyanis két kollégájával együtt alakít halálosztagot, hogy az igazságszolgáltatás alól kibúvó bűnözők megregulázása mellett a korrupciós üzelmek mentén kialakuló érdekeinek is érvényt szerezzen. Csúnya dolog, de csúnya véget is ér. A tanulság: az ember ismerje a korlátait.

 10. 1/10

  Gerry Boyle (Brendan Gleeson)

  Szolgálati helye: A Guardista (The Guard, 2011)

  Boyle őrmester a díszes kompánia egy szerényebb tagja. Az igaz, hogy korrupt, rasszista és a hivatástudatát elhagyta valamelyik kuplerájban, ahonnan csúnyán beszívva/berúgva botorkált haza néhány éve, de legalább nem színesíti a hétvégéit gyilkosságokkal, és a munkáját is elvégzi, ha éppen nincs fontosabb dolga. A kábítószercsempészek például csúnyán felbosszantják – vesztükre.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.