Tizenhárom kreatív sorozatgyilkos – Nézd meg a rajzaikat, ha mered!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Akár önként, akár a börtönpszichológus tanácsára festi le az emberölésért elítélt a fejében kavargó káoszt, az eredmény inkább zavarba ejtő, mint lenyűgöző. Nézd meg mit hozott össze ez a tizenhárom hírhedt sorozatgyilkos.

1. Arthur Shawcross

Shawcross 1972-ben a New York államban lévő Watertownban brutálisan meggyilkolt és megerőszakolt egy tízéves kisfiút, majd négy hónappal később egy nyolcéves kislányt. Még az év októberében letartóztatták és gyilkosság miatt perbe fogták, majd huszonöt év szabadságvesztésre ítélték. A sztorinak sajnos itt még nincs vége. Hiába kongatták a börtön pszichiáterei a vészharangot, tizenkét év múlva Shawcrosst feltételes szabadságra engedték. Miután a nevelőtisztje 1987-ben levette róla kezét, ez az őrjöngő őrült tizenkét nő vérével festette vörösre akkori lakóhelye, Rochester utcáit szűk két évig tartó ámokfutása alatt. 2008-ban egy börtönkórházban halt meg.

2. Charles Chi-Tat Ng

A hongkongi születésű Chi-Tat Ng 1978-ban tanulói vízummal utazott Amerikába, majd Kaliforniában hamis iratokkal jelentkezett a hadseregbe, ahol fegyverek ellopása és dezertálás miatt 14 év katonai börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Két év múlva kiengedték, ami nem bizonyult túl okos lépésnek, Charles ugyanis visszatérve Kaliforniába csatlakozott egy hasonlóan ferde hajlamú régi ismerőséhez, Leonard Lake-hez, akivel együtt elképesztően brutális ámokfutásba kezdtek. Nőket raboltak el, akiket a Lake házánál kiásott földalatti kínzókamrában napokig kínoztak, többször megerőszakoltak, majd végül megöltek, a holttesteket pedig feldarabolták és elásták. Áldozataik számát a bizonyítási eljárás során 11 és 25 közé becsülték. Chi-Tat Ng jelenleg a hírhedt San Quentin állami börtönben várja halálos ítélete végrehajtását. Bőven van ideje rajzolgatni.

3. Charles Manson

Manson nevét mindenki ismeri, hiszen a tengerentúlon ez az ember a gonosz szinonimája. A hatvanas évek végén Los Angelesben megalapította a Manson Család nevű sátánista szektát, melynek több véres gyilkosság is a számlájára írható. A leghírhedtebb mészárlásra 1969 agusztusában került sor, amikor ez az elmebeteg parancsot adott Roman Polanski feleségének megölésére. A nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate-et a rendező Los Angeles-i házában két barátjával együtt gyilkolták meg, majd a vérével kiírták a „pig” (disznó) szót a bejárati ajtóra. Az ámokfutás másnap a LaBianca család lemészárlásával folytatódott, melyet követően végre elfogták a magára a Sátán földi helytartójaként tekintő őrültet. Nem ücsörög tétlenül, hiszen sokat rajzol, több zenei albumot is kiadott, Look at Your Game Girl című számát pedig még a Guns N’ Roses is feldolgozta.

4. Alfred Gaynor

Gaynor a massachusettsi Springfieldben összesen kilenc, többnyire kábítószerfüggő nőt fojtott, majd erőszakolt meg a kilencvenes években. 1998-ban tartóztatták le, majd 2000-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A börtönben firkálgatni kezdett, majd úgy gondolta, hogy a hobbijából összeszed egy kis cigire valót, így 2005-ben az egyik, Jézust ábrázoló rajzát meghirdette egy online aukción. 2010-ben megpróbált elsütni egy másik, vámpírt ábrázoló rajzot is, de ez már nem jött össze neki. Ha a rabok rajzoltatása az amerikai börtönökben terápiás céllal történik, akkor Gaynor csúnyán megbukott a kezelésen. Ezt a Péntek 13-ra hajazó rajzát látva legalábbis mindenképpen.

5. Daniel Rolling

Rolling a nyolcvanas évek végén összesen nyolc embert gyilkolt meg, amiért 2006-ban méreginjekcióval jutalmazta őt az amerikai büntetés-végrehajtás. Ez a félelmetes gyilkos nem csupán megerőszakolta és megölte áldozatait, de a holttesteket minden esetben rémisztő pózokba rendezte, amivel csupán annyi volt a célja, hogy lenyűgözze a bűnügyekben eljáró nyomozókat. A helyszínek akkurátus átrendezésére műalkotásokként tekintett, még tükröket is felhasznált, hogy minél sokkolóbb hatást érjen el. A művészi véna börtönévei alatt sem kopott ki belőle.

6. Henry Lee Lucas

Lucas sztorija meglehetősen zavarba ejtő. Tizenegy gyilkosságot sikerült rábizonyítani, melyek közül a legtöbbet hasonlóan beteg pajtásával, Ottis Toole-lal hajtott végre, de ő maga 213 emberölést vallott be bebörtönzését követően. Ezt utólag egy újságíró megcáfolta, amikor rávilágított, hogy a vádlott nyakába varrt bűncselekmények egy elkövető általi végrehajtása a tények ismeretében fizikai képtelenség lett volna. Kiderült, hogy a mélyen átlag alatti IQ-val rendelkező Lucast az ügyében eljáró nyomozók csúnyán bepalizták, ezért később a rá kiszabott halálbüntetést is életfogytig tartó szabadságvesztésre mérsékelték. Azért sajnálni nem kell, hiszen bőven van Lucas rovásán. Egyik áldozata például a saját anyja volt, akit egy veszekedés során fojtott a saját vérébe.

7. Herbert Mullin

Mullin a hetvenes évek elején összesen tizenhárom embert ölt meg Kaliforniában. A kriminálpszichológiában az ilyen gyilkosokat használják szemléltető ábrának. 1972-ben kezdtek el hozzá beszélni a hangok. Először azt mondták neki, hogy egész Kaliforniát el fogja pusztítani egy hatalmas földrengés, ha Mullin nem mutat be emberáldozatokat. Első áldozata egy hajléktalan férfi volt, akit Mullin baseball ütővel vert halálra. Elfogását követően bevallotta, hogy ez a férfi valójában a bibliai Jónás volt, aki telepatikus úton kérte őt arra, hogy ölje meg. Később drogozni kezdett, ami nem igazán segített abban, hogy kitisztuljon az elméje. Utolsó áldozatát fényes nappal, közvetlen közelről lőtte fejbe, miközben szerencsétlen a háza előtt nyírta a füvet. Csak úgy.

8. John Edward Robinson

Robinsont az első internetes gyilkosként is szokás emlegetni, mivel a legtöbb áldozatával különböző chatszobákban ismerkedett meg. Nem csak emberölés, de csalások, okirat-hamisítások és emberrablás miatt is vádat emeltek ellene 2002-ben egy kansasi bíróságon. Végül csak három gyilkosságot sikerült a nyakába varrni két államban, annak ellenére, hogy ő maga ezek mellett még további ötöt is elismert. A nyomozók ennek ellenére attól tartanak, hogy további szörnyűségek is a számlájára írhatóak. Jelenleg a halálsoron várja a halálos injekció beadásának napját.

9. John Wayne Gacy

Az ember, aki biztosan nem segít kigyógyulni a bohóc-fóbiádból. Ez a pszichopata összesen 33 fiatal férfit gyilkolt meg Illinois államban, miután megerőszakolta és megkínozta őket. 1968-ban állt először bíróság elé nemi erőszak vádjával. Ebből a történtek ismeretében csupán annyit tanult, hogy nem érdemes életben hagyni a kiszemelteket. Tíz évre varrták be, de jó magaviselet miatt 18 hónappal később már ki is engedték. Egy ideig megpróbálta rendbe szedni az életét, de néhány év múlva kezdetét vette az igazi terror. A lakókörnyezetében Gacy-t a legtöbben egy sikeres vállalkozóként ismerték, aki amellett, hogy munkát biztosít fiatal, pályakezdő fiúk számára, még szociálisan is aktív. A városban minden szülinapi partin megjelent kékre, pirosra és fehérre mázolt arccal, bohócruhában, hogy Pogo bohócként szórakoztassa a gyerekeket. Amikor kiderült, hogy ’72 és ’77 között valósággal teletömte a pincéjét és a közeli folyót gondosan tisztára savazott emberi csontokkal, a szomszédok nem győzték írásba adni a „Pedig olyan rendes embernek tűnt…”-kezdetű monológokat. 1978-ban végezték ki, de előtte még volt ideje festegetni is.

10. Keith Hunter Jesperson

A kanadai származású Jesperson a kilencvenes években nyomott le egy igen véres turnét Amerikában, miközben a sajtót olyan levelekkel sokkolta, amik roskadoztak a kedves rajzoktól és a sárga szmájliktól. Kizárólag nőket erőszakolt és fojtott meg. Amikor az első áldozata megölésével meggyanúsították az elhunyt erőszakos barátját, méregbe gurult, amiért nem kapja meg a megérdemelt figyelmet sem a nyomozó hatóságtól, sem a médiától és elkezdett üzeneteket hátrahagyni. Először csak falfirkákat pingált, később azonban inkább direktebb módszerre váltott és levelekben kezdte cukkolni a szerinte inkompetens hatóságokat. Elfogását követően 160 emberölést vállalt magára, amit még a bíróság is erős túlzásnak tartott, így végül nyolc gyilkosságért vonták felelősségre.

11. Ottis Toole

Henry Lee Lucas kebelbéli jóbarátjaként Toole-lal kapcsolatban legalább annyi kérdés merül fel, mint Lucasszal kapcsolatban. Az biztos, hogy nem volt teljesen százas és hírhedt haverja mellett jópár gyilkosságban vállalt bűnrészességet. Meglehetős hendikeppel indult, hiszen gyermekkorában anyja általában női ruhákba öltöztette és Susannak szólította, a nagyobb összejöveteleken pedig rendszeresen szexuálisan bántalmazták őt a család férfitagjai, végül pedig a kedves mama prostitúcióra is kényszerítette. Ezek után csoda lett volna, ha felnőve egész ember válik belőle. Ő ugyanúgy több száz emberölést vállalt magára bebörtönzése után, mely vallomását később ő is visszavonta. Hat általa elkövetett gyilkosságot sikerült végül bizonyítani, melyekért két halálos ítéletet is bezsebelhetett, de a Lucasszal kapcsolatos botrány következményeként ezeket is életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítették.

12. Richard Ramirez

Ramirez a nyolcvanas évek közepén vált Los Angeles és San Fransisco rémálmává, amikor bő egy év alatt 14 gyilkosságot követett el. Éjszakai portyáira minden esetben késekkel, macsétával és fegyverekkel felszerelkezve indult el, áldozataival pedig saját lakásukban végzett őrjöngő brutalitással. 1985 augusztusának végén került végre rendőrkézre. Meggyőződéses sátánista volt durva szadista hajlamokkal. A perében ítélkező bíró elképedve közölte az ítélethirdetéskor, hogy még soha nem volt dolga olyan emberrel, aki ilyen mértékben semmibe vette az emberi élet értékét és egy szemernyi megbánást sem tanúsított az általa elkövetett szörnyűségek miatt. Összesen 13 halálos ítéletet gyűjtött be az eljárás lezárásaként, de végül az ítélet végrehajtása előtt májelégtelenségben halt meg 2013-ban, megspórolva a drága méreginjekciót Kalifornia adófizető polgárainak.

13. Wayne Lo

A taiwani születésű, de amerikai állampolgár Lo 1992 decemberének közepén eltaxizott egy fegyverüzletbe, vásárolt egy kínai gyártmányú félautomata lőfegyvert, majd bement Great Barrington-i középiskolájába és az udvaron tüzet nyitott arra a recepciósra, aki korábban a szekrényében talált lőszerek miatt értesítette az iskola igazgatóját. A lőporszag ekkor mehetett az agyára, mert ezután sem állt meg, hanem agyonlőtt egy éppen az udvarra parkoló spanyoltanárt, majd bement az iskola könyvtárába és válogatás nélkül tüzelni kezdett az ott tanulókra. A támadásban két ember életét vesztette és további négy súlyosan megsérült, míg végül Lo fegyvere beragadt. Ekkor elővette a mobiltelefonját, felhívta a rendőrséget és közölte, hogy mit tett és hogy ellenállás nélkül megadja magát. Életfogytig tartó börtönbüntetését azzal dobja fel, hogy egyik barátjával weboldalt üzemeltet, ahol az érdeklődők megvásárolhatják Lo alkotásait. Sovány vigasz, de az elítélt a teljes bevételt az áldozatok családjait segítő alapítványnak utalja.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.