Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Péntek este adták át a francia Oscarként emlegetett César-díjakat. A gála előtt is hatalmas volt a feszültség, hiszen az 1973-ban egy 13 éves lány megerőszakolása miatt elítélt, majd az ítélet elől Amerikából Európába menekült Roman Polanski Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmjét 12 kategóriában jelölték.

Emiatt több közszereplő is megfogalmazta aggályait, köztük a francia kultúrális miniszter, Franck Riester, aki elmondta, hogy a jogerősen elítélt művész díjazása kifejezetten káros lenne. Ugyanígy tett Marlène Schiappa, a francia esélyegyenlőségi miniszter, aki szerint nem szabadna egy olyan embert megtapsolni, akit már többször is megvádoltak nemi erőszakkal.

A jelölések ellen tiltakozók tüntetést is szerveztek a gála helyszínére, mely miatt a rendező nem jelent meg az eseményen, közleménye szerint azért, mert szereplése esetén nem érezte volna biztosítottnak a saját testi épségét.

Mindezek ellenére végül mégis Polanski kapta meg a legjobb rendezőnek járó César-díjat (filmje a legjobb adaptáció díját is bezsebelte), a nézőtéren pedig elszabadultak az indulatok. A sort a Portré a lángoló fiatal lányról című film színésznője, a kétszeres César-díjas Adèle Haenel kezdte, aki „Szégyen!” felkiáltással viharzott ki a teremből, majd később többen is követték a példáját.


Sok művész online állt ki Haenel mellett, aki egyébként 12 évesen maga is szexuális zaklatás áldozata volt, amikor első filmje forgatásán a rendező, Christophe Ruggia molesztálta.

Az est házigazdája, Florence Foresti a díj bejelentése után nem ment vissza a rendezvényre és Instagramon tett nyilatkozatában gusztustalannak nevezte a döntést. A gála szervezői azzal védekeznek, hogy ők morálisan nem foglalhatnak állást, a díj odaítélése pedig tisztán szakmai szempontok szerint történik.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.