Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem kamu, ott voltunk, megnéztük. Megmutatjuk.

Amikor felhívtak, hogy van-e kedvem beugrani a LEGO-gyárba Nyíregyházára, kicsit úgy éreztem magam, mint a hülye viccben a srác, amikor áthívta a lány azzal, hogy menjen át, nem lesz otthon senki, mire átment, és tényleg nem volt otthon senki. Mert hogy a LEGO-gyár aznap zárva volt, legalábbis bizonyos értelemben, mivel termelés ugyan nem zajlott a falai között, de a dolgozók ott voltak, csak éppen játszottak. Mert aznap ez volt a munkájuk, illetve inkább pontosabban az volt a dolguk.

LEGO-gyár, alvás közben

Mekkora jófejség egy gyártól, ami játékokat gyárt, hogy kijelöl egy napot, amikor a dolgozóinak le kell tenniük a melót, és csak a termékeiket használni. Ez mondjuk egy óvszergyárban eléggé érdekes dolgokat hozhatna magával, de a LEGO-nál, ahol minden eleve a kreativitásról szól, az ötlet könnyedén átszökkelhet a zsenialitás határvonalán, és meg is teszi. Mondjuk ha kreativitás van, akkor az óvszergyártónál is… de hagyjuk ezt.

A LEGO idén szeptember 6-án tartotta meg a Play Dayt, ami azt jelenti, hogy nem csak nálunk, de a világ összes pontján megállnak náluk a gyártósorok, a dolgozókat pedig arra ösztönzik, hogy ezen a munkanapon vegyenek részt különféle aktivitásokon. Most nem arra kell gondolni, hogy mindenki megkap egy Stranger Things-szettet, amit időre kell kirakniuk, aztán ha nem sikerül, az illető nem kap üdítőt a hot dog mellé. Valami sokkal jobbról van szó.

A Play Dayen a gigantikus gyár udvarán folyik a buli, a felfújható Ninja Warrior-pályától kezdve a moziig tényleg minden van, mint a búcsúban, de sokkal több ez, inkább valamiféle fesztivál, ahol dolgozókat kreativitásra ösztönző feladatokkal rakták tele a területet, miközben mindenki lazíthat egyet akár egy fagyival is, esetleg kiülhet a gyár melletti tó partjára, és süttetheti a hasát.

Így.

És hogy miért is van ez? Mert az 1932-ben alapított cég rájött arra, hogy a játék jótékony hatással van a munkahelyi teljesítményre és hangulatra. És miközben ezt leírom, a főnökömre nézek. Igen, így is tudok írni. Szóval a közös játék nem csak összekovácsolja a dolgozókat, hanem nagyobb teljesítményre is lesznek képesek utána, ez jött ki legalábbis egy 2018-as felmérésből, amit a cégcsoport londoni irodájában hajtottak végre. Csak röviden, hogy senki se aludjon el:

A vizsgálat három napig tartott: két normál munkanap között egy napot játékkal töltöttek a résztvevők, akiken egy biometrikus eszközzel folyamatosan mérték az ún. CVT-t (Cardiac Vagal Tone), azaz a szívhez futó idegrostokon az aktivitás fokát – ami hatással van az ember hangulatára vagy fáradságérzetére. Emellett a kísérleti alanyok egy chatbot segítségével maguk is beszámoltak arról, hogy érzik magukat. A résztvevők arról számoltak be, hogy mind az öt vizsgált készség terén jobb teljesítményre képesek, ha játszanak – szemben a tipikus munkanapokkal. Emellett alacsonyabb volt az átlagos CVT értékük a játékos napon, ami arra utal, hogy nagyobb volt a bevonódásuk és a lelkesedésük. Az ötből négy résztvevő a játékkal töltött napot követő munkanapon is magasabb átlag CVT értéket mutatott, mint az azt megelőzőn, ami arra utal, hogy a játéknak lehet maradandó hatása is a dolgozókra nézve, hiszen nyugodtabbak lettek és jobban érezték magukat, mint a játékos program előtt.

Na de ennyit a tudományos részről, nézzük a mókásabb oldalát: a LEGO egészen kreatív megoldásokat húzott elő a mellényzsebéből, de hát mi mást is várna az ember egy olyan cégtől, akinek már a főbejáratánál is két szivárványt okádó unikornis áll, természetesen LEGO-ból kirakva?

És tényleg...

Igazából nem is tudom, hol kezdjem. Talán a hatalmas asztalra kipakolt autóalkatrészekkel, amelyekből összerakhatsz magadnak egy járgányt, aztán megfuttathatod a versenypályán? Vagy a „tengerparttal, ahol ki lehet ülni egy pihenőszékbe, és nézni a kék LEGO-kockákból összerántott tengert? Igen, kék víznek álcázott LEGO-halom is van, amit lehet bámulni, vagy beülni a hajóba, és lőni néhány fényképet magunkról.

Esetleg azzal, hogy filmet is lehet forgatni mobillal különböző előre elkészített helyszíneken, amiket persze külön építőelemekkel akár a saját képünkre is szabhatunk, majd jöhet egy Tim Burton-alázó stop motion csoda elkészítése, aztán nem, ez azért messze van a tökéletestől, mégiscsak menjünk egy fagyiért a bejárathoz?

Mega Shark vs. Cuki Delfinek, csapó egy

Vagy a mozival, ahol régi magyar klasszikusok mennek egészen zárásig, és közben lehet nyomni a popcornt? Talán a sok-sok udvari játékkal, a gigaméretű sakktáblával, vagy az ugrótoronnyal? Vagy inkább a „szabadulószobával”, amiben aztán tényleg van ötlet. Az asztalunkon egy fekete LEGO-doboz pihent leláncolva, a flex viszont állítólag nem segít, csak az agymunka. Egy logikai feladatsort kell megoldani ahhoz, hogy megkapjuk a lakat kódját, ami a láncokat összefogja. Amint ez megvan, és kinyitottuk a dobozt, ki lehet önteni belőle egy halom építőelemet, melyekből össze kell rakni egy űrhajót. Az űrhajó képét aztán fel kell tölteni, és lehet nyerni vele, ha elég kreatívak voltunk.

Ugyanitt építhető vasúti pálya, van bogárösszeszerelő műhely, közben pedig láthatóan senki sem feszeng semmi miatt, maximum azért, mert hosszú a sor a kávés standnál. De pont ez a lényeg, hogy senki se feszengjen, és hogy a cég bemutathassa, mi mindenre lehet használni a kockákat, már amennyiben fejlesztésről van szó. Az oktatásban például flottul alkalmazható, megtanítja a gyerekeket akár tökéletesen érvelni vagy kódolni is. Megtudtuk például, hogy pont ezért is tartják fontosnak a helyi oktatás támogatását, a nyíregyházai LEGO hatalmas pénzekkel száll be a helyi oktatás fejlesztésébe, felújításokat hoznak össze, az oktatóknak pedig workshopokat is tartanak a termékek tanításra való felhasználására.

A magyar gyár 2500 embert foglalkoztat, közel 1000 fröccsöntő géppel zajlik a munka. Azt elég kevesen tudják, hogy a világ Duplo-gyártásának több mint 90%-a ebben az üzemben zajlik. A gyártósorok pihentek, de azért megnéztük őket alvás közben, aludt a LEGO-haj, a széken a kabát, a fájdalom a talpon a LEGO-darabkára rálépés után, csak a targoncás nem aludt, de lehet, hogy neki ez a Play Day. A gyár egyik legjobb pontja egyébként az a fal volt, ami egy óriási csarnokot választ ketté, melyben az egyik oldalon LEGO-elemeket, a másikon pedig Duplót gyártanak, a falat pedig azért húzták, hogy a két ellenséges gyártócsapat ne verekedjen könnyedén össze… jó, nem, de ha mégis így lenne, mi a LEGO-sokra fogadnánk. Azért emelték a falat, hogy ha lepattanna véletlenül valahonnan egy-egy elem, ne essen át egy teljesen más terméket gyártó terület alkatrészei közé. Tökéletes, ráadásul látványos is.

Another LEGO-brick in the LEGO-wall

Nem véletlenül végez rendre előkelő helyen a legvágyottabb munkahelyek listáján a LEGO, most épp másodikok voltak a listán, de simán lehet, hogy megcsípik még az első helyet is. A gyárat bárki meglátogathatja, de számoljon azzal, hogy per pillanat egy évre előre (!) beteltek az időpontok úgy, hogy a LEGO nem is hirdeti ezt a lehetőséget. De be lehet jutni, és jó látni, hogy milyen, amikor a dolgozókat egyszerűen kirántják bentről, hogy jól érezzék magukat. A Play Day ugyan mindig csak a dolgozóké, de másnap már családi nap keretében a gyerekek is beugorhatnak játszani, talán azért mondjuk ne ugorjanak egy bombát a tengerbe, mert az fájni fog.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.