A Twin Peaks teljesen más lett, de a frászt hozza rád
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megnéztük a Twin Peaks harmadik évadának első négy részét. Hazudnánk, ha azt mondanánk, értjük, amit látunk, de hogy David Lynch tökös legény, az hótziher.

Kb. két hónapja azon gondolkodtam, mennyire lehet vajon merész David Lynch. Vajon biztonsági játékot fog-e játszani az új Twin Peaks évaddal, vagy ahogy szokta, magasról tesz a nézői kívánságokra, és egyszerűen azt teszi, amihez kedve van. Általában ahhoz van kedve, hogy a frászt hozza a nézőre, hogy lassú snittekkel, a háttérben maszatoló ambienttel gusztustalan, de mégis fantasztikus dolgokat műveljen. Az is eszembe jutott, vajon milyen lenne, ha kivinné a cselekményt a városkán kívülre, ha már nem csak Twin Peaksben történnének ezek a fantasztikusan gusztustalan dolgok, és most azért verem a fejem a falba, mert nem vettem lottót. Minden bejött.

A harmadik Twin Peaks évad olyan, mint egy David Lynch best of. Nem mint egy harmadik Twin Peaks évad. Vagy legalábbis nem olyan, mint amilyennek elképzelted. Egy kicsit Lost Highway, egy kicsit Mulholland Drive, egy kicsit Veszett a világ, és igen, egy kicsit Twin Peaks. Mindez egy iszonyúan nyomasztó, a második évad legendás utolsó részénél is sokkal sötétebb és elmebetegebb hangulatú szériát hozott ki, aminek lehet örülni és lehet miatta őrjöngeni is.

Azok, akik arra számítottak, továbbra is egy konvencionálisabb nyomozós történet fog peregni a szemeik előtt, nagyot tévednek. Szilánkokat dob elénk Lynch és Mark Frost, ezek a szilánkok pedig látszólag nem is érnek össze. Valószínűleg össze fognak, de még erre sem vennék mérget. Anélkül, hogy spoilereznék, röviden összefoglalnám, hogy mi az, amit látni fogsz: a jó isten sem tudja. Na jó, azért valamit mégis: van egy brutális gyilkosságunk egy távolabbi kisvárosban, van egy Dale Cooperünk a Fekete Barlangban, és van egy régi Jean-Claude Van Damme sérójú Dale Cooper alteregónk odakint a világban. Van egy furcsa üvegdobozunk New Yorkban, amelyben furcsa dolgok történnek, és van egy Twin Peaksünk, ahol nem változott semmi, csak az emberek lettek öregebbek.

Szilánkok. Részben nagyon ijesztő szilánkok, részben régi szereplőkkel és rengeteg újjal. Jó kérdés, hogy Lynch mit hoz majd ki mindebből, könnyen lehet, hogy filmjei mintájára igazi megoldást nem is ad majd, csak kérdéseket, amelyek közül talán néhányat megválaszol. De azt nem lehet elvitatni ettől a négy résztől, hogy ne lenne bátor, csak néhány pillanatig szolgálja ki a régi rajongókat, inkább azok járnak jól, akik nagy általánosságban rajonganak David Lynchért, és az itt-ott nem túl palléros CGI-ért, ami isten bizony valószínűleg direkt lett rosszabb minőségű, hogy ezzel is visszavigyen minket a ’90-es évekbe.

A párbeszédekből még alig derül fény valamire, persze nagyon az elején járunk még, 18 részes ez az évad, ami ha minden igaz, tényleg az utolsó is. Az biztos, hogy a sorozat hangulata egészen elképesztő, olyan, mintha az évadzárót, amely komplett gyerekkorokat tett tönkre, beszoroznánk tízzel. Vagy úgy is mondhatnám, hogy pont akkorát léptünk megint előre, mint az első rész és az utolsó között, amikor végleg elszabadult a pokol, és még nem is sejtettük, hogy miféle poklok pokla szabadulhat rá a világra.

Nem szólnak már zenék a háttérben, csak tompa zaj van, plusz néhány bitang jó dal itt-ott, mintha az egész világot benyelte volna egy többnyire láthatatlan démon, és mindannyian a pokolba kerültünk volna. Twin Peaks városkája most csak mellékszereplő, az események egyelőre többnyire máshol zajlanak, de arra nagyobb téteket lehet tenni, hogy hamarosan minden szál ide vezet majd. Sajnos a régi szereplők közül többen nem lehetnek már velünk (néhányan pedig egyszerűen nem akartak visszajönni), de aki itt van, azt jó látni, és kifejezetten megható, hogy Tuskó Lady, azaz Catherine E. Coulson halála előtt még fel tudta venni jeleneteit, így ő nem maradt ki ebből az utolsó menetből.

Biztosan nagyon sokan fogják gyűlölni a Twin Peaks harmadik évadát. Meg lehet érteni a gyűlöletet. Egyelőre mi meghajolunk David Lynch és Mark Frost bátorsága előtt, és bízunk benne, hogy valami egészen nagyszerű kerekedik ki ebből az egészből. Nem tehetünk mást. Bízunk, és rettenetesen félünk mindattól, ami a tévében történik. Ha ezt a harmadik évadot gyerekként láttam volna a második után közvetlenül, biztos, hogy soha többé nem aludtam volna nyugodtan. A Twin Peaks új részeit itthon az HBO-n és az HBO Go-n nézheted, utóbbin már az első négy epizód is fent van.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.