Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugyanúgy, ahogy régen is volt.

Hogy ne csak folyamatos bezárásokról, dózerolásokról és elmaradásokról legyen szó ezekben a szörnyű hónapokban, itt egy igazán jó hír: megint lesz Tilos az Á. Ráadásul pont úgy, ahogy régen is megszoktad. A hírt a Tilos az Á 1990-1995 zárt Facebook-csoportban osztották meg, és mindennél többet mond, ha bemásoljuk a poszt szövegét:

Kedves Tilos az Á 1990-1995 csoporttagok!

Szeretnénk számotokra egy kiváló hírrel szolgálni: úgy döntöttünk, hogy – amint azt a járványhelyzet engedi – újra megnyílik a Tilos az Á.

És azt is szeretnénk, hogy mindezt majd Nektek mutathassuk meg legelőször.

Régóta foglalkoztat minket, hogy a Zappa Caffe nem mondja el megfelelően a hely igazi történetét. Aztán egyszer csak halljuk, hogy Pesten elbontják a Wichmann-kocsmát, amelynek épületében Schneider József kártyafestő a XIX. század közepén megalkotta a magyar kártyát, és Budán a Márványmenyasszonyt, ahol Széchenyi István és Wesselényi Miklós is a lakodalmát tartotta. Ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.

A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C…Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt.

Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel. A Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony szétrombolása még erősebben ráébresztett minket felelősségünkre. Arra vállalkozunk tehát, hogy újraélesszük Budapest egy fontos kulturális emlékét. Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe.

A Zappa Bistro idén tavasszal visszatér a gyökereihez, és eredeti nevén, Tilos az Á-ként sarjad új életre. Ami egyszer volt, újra nem jön el – de átélhető nap nap után. Jól tudjuk ezt mi is. Éppen ezért nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.

Mindeközben a Zappa sem múlik el nyomtalan, az újonnan megnyíló zenés bisztró nem hagyja veszni azt a tudást és tapasztalatot sem, amit az elmúlt tíz évben Zappaként magára szedett. Nem válik tehát múzeummá, nem díszleteket és papírmasé figurákat építünk. Modern belsőépítészeti és berendezési megoldások használatával, valamint egy kulturális szervezői szemlélet alkalmazásával olyan közösségi életteret alakítunk ki, ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak. Zenés bisztrót, ahol összeolvad a gasztronómiai és az esztétikai élmény. Ahol még hisznek a művészet erejében. Ahol az egyetemisták ugyanúgy otthon érzik magukat, mint az egykori rendszerváltók, a turisták pedig olyan közegbe és életérzésbe csöppenhetnek bele, amit máshol nem tapasztalhatnak meg Budapesten.

Éppen ezért, a koronavírus-járvány elhalkulásával egyidőben a Tilos az Á a Ti szalagátvágásotokkal megnyitja kapuit. További értesítések érkeznek később, addig is lehet egy kicsit örülni, mi nagyon várunk Benneteket!

Györkefalvi Péter
Kováts Péter
Nemes Mihály
Pálffy András
Somogyi Zoltán

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.