Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hatalmas erőkkel várt új sorozat a horror mesterétől, Istvántól, a királytól, aki 42 perc alatt eléri azt, hogy egyben és ne hetente akard megnézni régi/új rémálmát.

Most komolyan? Hogyan lehetett volna rossz ez a sorozatbemutatkozás, ha Stephen King produceri jelenléte mellett Niels Arden Oplev, a 2009-es A tetovált lány rendezőjének közreműködésével készült el? Na jó, nem arról van szó, hogy lelkesedésünk a tetőfokára hágott volna, de az Under the Dome pilotja olyan remek pozícióból indítja a szériát, hogy abból bármi kisülhet. De többnyire inkább csak valami jó. Valami nagyon jó.

King azonos című regényéből (itthon A bura alatt címmel jelent meg) készült ez a sorozat, ami 13 rész alatt igyekszik elmesélni a dupla kötet tartalmát, hacsak nem rendelnek be a nagy sikerre való tekintettel még egynéhány évadot. A pilot nézettsége a CBS-en még legfinomabb jelzőkkel élve is erős volt, az utóbbi évek legjobb kezdése, így minden esély megvan arra, hogy sokáig velünk legyen ez a paranoiaszéria. Miről van itt szó?

Adott egy kisváros, Chester’s Mill a semmi határán, ahol mindenki teszi ügyes-bajos dolgait. Egyszer egy szép napon azonban a semmiből érkezik egy furcsa, elektrostatikus, láthatatlan bura, amely hipp-hopp ott terem a település körött. Innentől kezdve se ki, se be, ami már csak azért is lesz bajos, mert mint kiderül, a városka lakói nem mind azok, akiknek látszanak, sőt, még valamiféle összeesküvés is kilátásban van, mert ahogy azt a seriff mondja, nem véletlen mindaz, ami történik.

A lakók és a bent ragadtak között gyilkosok, betegek, jótétlelkek, szexéhes és végletekig féltékeny tinik, hataloméhes érvényesülni vágyók is tartózkodnak, így persze gyorsan jegyet is váltunk arra a vonatra, ami biztos úton visz minket a teljes paranoia és a fejetlenség felé. Az Under the Dome teljesen tipikus Stephen King-mű, minden egyes karakteréből árad a King-szag, tudod, hogy ennek jó vége nem lesz, és bár a horrortól távol tartja magát, azért itt-ott becsempész egy–két félbevágott tehenet vagy egy leszakadt kart.

Nem véletlen, hogy a címben a Lost-ot emlegettük, a sorozat kreátora ugyanis az a Brian K. Vaughan, aki a kultszéria producere és írója is volt, biztosan ő hibáztatható azért is, mert sikerült beválasztani a sorozatba egy tökéletes John Locke-imitátort is Dean Norris személyében. A színészek között akadnak ismert arcok, Mike Vogel a Bates Motel-ből, Nicholas Strong a Nashville-ből, Rachel Lefevre az Alkonyat-filmekből, Britt Robertson a The Secret Circle-ből, de igazán nagy nevekkel nem operál A bura alatt. Egyelőre nem is hiányoznak, talán nem is fognak.

A színészek hozzák, amit kell, a hangulat remek, a rejtélyek száma már most meglepően magas, így már csak egy kérdés marad: mi lesz, ha több évadig kell, hogy maradjon a sorozat? Képesek lesznek annyira felhígítani a történetet, vagy hajlandóak lesznek hozzáírni, hogy többévados mókává válhasson az Under the Dome? És jó lesz ez nekünk? Attól tartok, hogy nem.

Két évad biztosan lenne benne, több semmiképpen sem. De ne legyen igazunk. Egyelőre úgy tűnik, kellemes kis sorozattal van dolgunk, amit megéri majd nézni azoknak is, akik csak úgy hébe-hóba szimpatizálnak King nem horrorirányultságú sztorijaival. Ha valaki csak a szinkronra esküszik, annak eláruljuk, nem kell túl sokáig várni, a TV2 már lecsapott az első évadra.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.