Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nagyon szerethető koncepcióval készült el a legújabb Frankenstein-film, de egyáltalán nem a véletlen műve, hogy itthon csak DVD-n jött ki a külföldön mozisikernek szánt, majd hatalmasat bukott Victor Frankenstein.

Minden megvolt pedig egy jó kis kasszarobbantáshoz, Daniel Radcliffe és James McAvoy szuper párosként teremtenek új életet, a díszletek parádésak, a rendező, Paul McGuigan pedig Baz Luhrmanntól és Guy Ritchie-től nyúlt ezt-azt, hogy mindenki boldog legyen. Aztán valahogy senki sem igazán boldog.

A Victor Frankenstein remek helyekről nyúl, ráadásul ügyesen. Van benne egy kicsi a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmesból, Luhrmann képi megoldásait sem utasítja el a rendező úr, a steampunk-tökösség pedig minden filmnek jól áll. Kivétel nélkül. Az is remek ötlet, hogy ezúttal sokkal inkább a szörny készítőjéről szóljon egy film, mint magáról a teremtményről, de hiba lenne azt gondolni, hogy a Victor Frankenstein dráma akar lenni, mély mondanivalóval. Egy frászt. Tipikus kosztümös-nyomozós-thrilleres vállalkozás, és még ez is annyira szimpatikus, hogy tulajdonképpen panaszkodni sincsen kedvünk.

Akkor mi a gond? Hogy hiába a szép megvalósítás, hiába játszik fura figurát egészen jól Daniel Radcliffe, hiába jó nézni mindig az őrült James McAvoyt és Andrew Scottot, a film felénél történik valami. Elfogy az ötlet, és talán a pénz is. Aztán az érdeklődésünk is. És mire a végére érünk, nem marad az egészből semmi, csak egy fura B-akciófilm.

Annyira pazar mókát ígér az első fél órában a Victor Frankenstein, és annyira átkúr a végére, hogy az valami csoda. A lassított akciójelenetektől és a remek díszletektől eljutunk a teljesen értelmetlen fordulatokig, a logikus gondolkodás elköszön, majd megjelenik a szörny, aki olyan, mintha egy olcsóbb kategóriás képregényfilmből lépett volna elő, és ezt a képregényességet többször is megpróbálja pedzegetni, néha igen nevetséges eszközökkel, így el is véreznek ezek a próbálkozások.

A mozi itthon csak DVD-n érhető el, külföldön orbitálisat bukott a mozipénztáraknál, 40 milliós elkészülési költségét sem tudta összeszedni, így bár eléggé lebegtetik egy folytatás lehetőségét a stáblista előtt, soha nem jön majd el a második rész ideje, és ez így is van jól, mert bár egy veszélyesen unalmas délutánon végig lehet pörgetni a DVD-t félálomban, másra nem jó a Victor Frankenstein. Egy újabb mozis franchise-nak szánt próbálkozás, amit nem találtak ki rendesen, és marha nagy kár érte.

4
  • Ami steampunk-dráma helyett inkább olcsó vásári látványosságá válik sajnos
  • Egy ügyetlenné és unalmassá váló forgatókönyvből forgatott filmben
  • Pazar díszletek, jó színészek

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.