Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A bécsi Comic Con egy baromi jó hely. Megnéztük. Imádtuk.

Szóval az úgy történt, hogy éppen átsétáltam a szállodából a bécsi Comic Con helyszínére, a Messébe, amikor is megjelent előttem a hosszú szőke hajú, már-már Pintér Tenyát idéző Spider-Man kézen fogva a harcias Gamorával. És a világ szép lett. Mert hát mennyire cuki ez az egész jelenet, biztos létezik is egy pár fan fiction is a témában, mondjuk azt kétlem, hogy Pintér Tenya bennük Pókember, de ne becsüljük le a rajongókat.

Ők ketten éppen a Comic Conra lépegettek a legnagyobb egyetértésben, ahol egyébként az egy négyzetméterre eső Pókemberek száma legalább olyan magas volt, mint Pokolgép-koncerten a fekete pólóké. A bécsi Messe területén rendezik minden novemberben a Comic Cont, ami vonzza is a magyarokat dögivel, de furcsamód mégis úgy tűnik, hogy jóval kevesebben hallottak róla, mint kellene. Nyilván nem versenyezhet ez a Comic Con a legnagyobbakkal, de rettenetesen igyekszik, és elég jól teszi is a dolgát. Nincsenek akkora nevek, mint San Diegoban, de azért beugrottak idén is olyanok, mint Andrew Scott, a brit Sherlock-sorozat Moriartyja, vagy John Noble, a Fringe Walterje és A Gyűrűk Ura-filmek Denethorja (interjúnk vele hamarosan érkezik), vagy David Morrissey, azaz Governor, a The Walking Dead genyája.

Az előadásaik nyilván dugig vannak emberekkel, de azért be lehet férni, ha nagyon akarsz, dedikálnak neked és fotózkodhatsz is velük, persze ezek a tevékenységek felárasak. Igazából jó, ha a pénztárcádat jól telepakolod indulás előtt, mert ami bent van, azt a jóérzésű képregényrajongó nem bírja ki fizetés nélkül. És ez most nem panaszkodás.

Ott volt például Neil Adams, a DC egyik zseniális figurája, aki olyan hősök történeteit rajzolta, mint Batman, Superman, Zöld Lámpás, de beugrott a Marvelhez is egy kicsit X-Menezni. Adams munkái mindenféle formában megvásárolhatóak voltak, gyönyörűek egytől egyig, poszteren 30 és 80 Euro dedikálva, aztán hopp, hát mi van ott oldalt, csak nem eredeti ceruzarajzok, egyenként 15.000 (!!!) Euróért?! 5 millió forint. Igen, kártyát is elfogadnak.

De simán használhatóak kártya- és táblajátékok, lehet nyomni klasszikus videojátékokat, és figyelni a profikat bajnokságokat játszani, közben persze mindenhol cosplay, cosplay és cosplay, kezdők és profik minden négyzetcentiméteren, a profik ráadásul annyira profik, hogy az néha tényleg elképesztő. Mert hogy tudnád ép ésszel felfogni a lassan betoppanó Big Daddyt a Bioshockból, aki egyszer csak kiballag a dohányzóba? Hol látsz egy bőven 50 feletti férfi-női Batman és Robin-párost. Igen, biztosan vannak ilyen fan fictionök is.

Van itt tényleg minden, és ami meglepő, nagyon sok a Detroit-cosplay, ezek szerint nem tűnt el nyomtalanul a Quantic Dreams szerintünk zseniális játéka. A hangulat eszméletlenül jó, árad a szeretet, a gyerekek baromi jól érzik magukat, akár beöltöztek, akár nem, a kolbászok csodásak, és egyik Darth Vader sem akar megfojtani, ha közös fotót akarsz vele készíteni, ellenben megveregetik a vállad.

Az egyik csarnok csak piactér, de ott aztán a marvelesített, predátorosított Kinder csokitól kezdve a figurákon, a képregényeken, asgardi boron és az animés ernyőkön át egészen az élethű fegyverekig minden van, mint a búcsúban, csak kakasos nyalóka nincs, de jövőre még lehet, hogy az is lesz.

De kit érdekel, amikor van életnagyságú X-szárnyú, kedves Borgok, jófej Szellemlovasok és együtt parádézó Batmanek és Jokerek?! Aki nem volt, aki hezitált, hogy menjen-e vagy sem, jövőre menjen, november 23-24-án rendezik a VIECC-et ugyanott, már most lehet készíteni a ruhákat, legyen bátran mindenki Chewbacca, mint a South Parkban. Egyébként életnagyságú Csubi is járkált fel-alá. Embertelen magas.

Induló fotó: VIECC

Galéria: Hauschel Tamás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.