Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Yoshi’s Crafted Worldnél aranyosabb és kreatívabb játék lehet, hogy nem lesz már idén. Isten hozott mindenkit a papírból készült világban, ahol a játékmenet is papírkönnyű.

Volt már olyan, hogy gyerekekkel játszottál, és jobban lekötött a játék, mint a kisebbeket? Nem szégyen. Előfordul bárkivel. Főleg, ha a játék előhoz belőled valami nagyon régi emléket, valamit, ami miatt imádtál gyereknek lenni. Én ezért imádom az összes olyan PC-s, mobilos vagy konzoljátékot, ami „igazi anyagokból készült” hátterekkel operál, mert szinte érzem az illatukat, szinte érzem a kezemben az ollót, amint a papíron siklik. Meg hát valljuk be, baromi jól is néznek ki.

Többek között ezért imádtam anno a The Neverlandet, később pedig a Tearaway-t és a Lumino Cityt is, ámultam a kreativitásukon, az anyagok felhasználásán, és azon, hogy mennyire szépek tudnak lenni. Anno fájó pont volt, hogy kimaradt a Yoshi’s Woolly World, ami gyapjúszálakból pakolta eléd a Mario-univerzum egyik legnépszerűbb mellékkarakterének kalandját, de sebaj, mert most itt van ugyanaz pepitában, vagyis inkább papírból, a Nintendo Switch-exkluzív Yoshi’s Crafted World pedig semmi mást nem hoz, mint amit ígért: egy tündibündi Yoshi-játékot, ami teljesen kézzel készült világokban halad többnyire balról jobbra.

De ez sem ennyire egyszerű, mert a Crafted World 2.5D-s, itt-ott fel és le is haladhatsz, hogy „sávot válthass”, de néha még erre sincs szükség, ha egy kicsit távolabbi pontot szeretnél elérni. Yoshi ugyanis még mindig be tudja kapni az ellenfeleket (de persze nem mindegyiket), hogy tojást készítsen belőlük, ezt a tojást pedig úgy dobálja, mint egy NBA-játékos, persze ez is csak rajtunk múlik, mármint hogy mennyire vagyunk ügyesek ebben, ha rosszul célzunk, akkor persze könnyedén megcsappan a tojások száma.

De ez nagyon ritka. És igazából nagyon ritka az is, hogy valami nem sikerül. És itt jön képbe az, amit az elején mondtam a gyerekjátékokról. Mert ez bizony nem feltétlenül felnőtteknek készült móka, de mégis mi fogunk vele igazán jól szórakozni. A Yoshi’s Crafted World rettentően könnyű, de lenyűgözően hangulatos és szép, magyarul pont ugyanannyira leköti a felnőttet is, mint a gyereket.

Annak ellenére, hogy egy izzadtságcsepp nem gördül le az arcodon játék közben, minden egyes világ, amiben tiszteletedet teszed, lenyűgöz, még akkor is, ha tudod, hogy még egy boss-harc sem fog nehézséget okozni. Ez mondjuk nem azt jelenti, hogy ész nélkül kell belemenni a nagy papírvilágba, ahol minden hajtogatott, ragasztott és úgy bomlik vagy szakad, hogy állandóan ott lesz az arcodon egy mosoly. Érdemes mindig megfelelő számú tojással járkálni, mert a csak tojással ledobható ellenfelek száma a játék előrehaladtával egyre nő, ezek a kidobandó ellenfelek egyébként értékes coinokat rejtenek, szóval muszáj lesz valahogy kidobóst játszani velük, és begyűjtenünk a jussunkat.

Ezekből az érmékből mondjuk túl sok igazán hasznos dologra nem lehet szert tenni, de arra jók, hogy zsákbamacskát vegyünk belőlük, amelyek általában valamilyen papírkosztümöt jelentenek. Igen, itt tényleg minden papír, csak Yoshi tűnik úgy, mintha plüssből lenne, de nem baj, így még inkább meg akarod ölelgetni minden egyes pillanatban. Ő egyébként továbbra sem változott semmit, ami mondjuk nem biztos, hogy jó hír, talán egy-két újdonságot elbírt volna, de a gyerekeknek pont így lesz jó. Meg nekünk is, úgyhogy ne legyünk csalódottak.

A világ körülötte mindvégig nagyon kreatívan készült, el lehet veszni a részleteiben, és tényleg elhiszed, hogy akár te is meg tudod csinálni dobozokból és egyéb eszközökből „maszekban” az egészet. De mégis az az érzése az embernek, hogy azért ennél már látott kreatívabb játékot is, de olyat biztos nem, aminek ilyen a hangulata.

Bár tényleg egészen ölelgetni való, és feelgood a játék, egyetlen ponton nagyon idegesítő tud lenni: különböző pályaszakaszokon csak úgy lehet továbbjutni, ha az előző pályaszakaszokon megfelelő számú virágot gyűjtöttél össze, amennyiben ez nincs meg, a dobozrobot visszatessékel, és végigjátszhatod az előző szinteket virágok után kutatva. Ez azért bajos, mert minden apró zugot át kell kutatnod utánuk, az extra pályákon pedig külön ügyességre és tökéletes időzítésre van szükség ahhoz, hogy megkaparintsd őket. De ha nincs virág, nincs csoki.

A Yoshi’s Crafted World mindenesetre szupercuki. Mondjuk mi mást vártunk Yoshitól, aki már ránézésre azért kiált, hogy megvedd plüssből a gyereknek. Hát itt van plüssből, csak Switch-en játszható formában, aranyosan, nagyon könnyen, cuki, bár nem túl markáns zenékkel. Kreatív az egész, és képes arra, hogy pillanatok alatt visszavigyen a gyerekkorodba. A gyerekeket pedig úgy leköti, ahogy játék csak nagyon ritkán tudja. Talán utána majd hajtogatni, vagdosni és ragasztani is akarnak. Csak hozzá ne ragasszák a Yoshi-plüsst valamilyen dobozhoz.

8
  • Nagyon szép, cuki és kreatív
  • Eszméletlenül jó a hangulata, nem lehet letenni
  • Túlságosan is könnyű
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.