Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár forgalomban tekerve felettébb balesetveszélyes, ha ordít a zene a fülekben, azért valljuk be: nyugis helyen biciklizve kevés felszabadítóbb érzés van, mint visszamenni kisgyerekbe, megélni két keréken a hétköznapi szabadságot, és meghallgatni néhány hangulatos dalt. Íme, néhány Player-tipp.

Queen – Bicycle Race

Freddie Mercury is szerette, ha nyeregben volt. Ebben a kiváló dalban ezt az érzést fogja meg, miközben a zenekar sziporkázó zenei megoldásokkal biztosítja neki a hátszelet.

Kraftwerk – Tour de France

A Kraftwerk úttörő elektronikus zenéjével számtalan lenyűgöző helyre vitte el hallgatóit. Ebben a számban például a világ egyik legismertebb biciklis versenyének esszenciáját fordították digitális hangjegyekre, a kislemez borítóját pedig egy magyar bélyeg ihlette. Hurrá!

Pink Floyd – Bike

A pszichedelikus zene pápái karrierjük legelején még nem egészen olyan zenét játszottak, mint amivel később legendássá váltak, de a debütlemez dalai is korszakalkotónak bizonyultak több szempontból. A Bike például egy bohókás, beatzenéből eredő, de azt gyermeteg módon kifordító, súlytalan szám.

B. J. Thomas – Raindrops Keep Fallin' On My Head

A nóta hallatán lehetetlen nem a Butch Cassidy és a Sundance kölyök ismert jelenetére gondolni, amelyben Paul Newman bohóckodik a vadnyugatra beköszöntő modern változásokat szimbolizáló biciklin. Vidám, bringás marhulásokhoz nehezen találnánk jobb aláfestést.

Emil.RuleZ! – Hello Tourist

Hajós András az egyik legismertebb magyar bringás zenész, és persze dalait is jó tekerés közben hallgatni, elvégre talán többhöz is épp tekerés közben talált inspirációt. Most azért választottuk a legismertebb Emil-slágert, hogy leírhassuk: a fővárosban, nyeregben ülve tényleg mindig turistának érezheti magát az ember.

Mark Ronson & The Business International – The Bike Song

Tegye fel a kezét, akinek nem kéne egy ilyen vagány, hangfalas járgány! Persze a szám is menő a retro hangzással, és a szórakoztatóan beteg klip, nem csak a csoda-kétkerekű.

Ride – Like A Daydream

Bizony, van egy ilyen nevű, méltatlanul elfeledett hatászenekar, melynek az égegyadta világon semmi köze a bringázáshoz, csak szerettük volna elsütni őket a témába vágó nevük és popkulturális érdemeik miatt. Nem mellesleg a zene is cangakompatibilis.

Red Hot Chili Peppers – Bicycle Song

„How could I forget to mention that the bicycle is a good invention”, vagyis „Hogy felejthettem el megemlíteni, hogy a bringa egy jó találmány”, énekli Anthony Kiedis a By The Way-ről (nagyjából) joggal lemaradt, súlytalan kis dalocskában. És hát ki merne vele vitatkozni?

Hawkwind – Silver Machine

Lemmy Motörhead előtti zenekara leginkább arról híres, hogy tagjainak összesen nem volt öt józan percük a zenekar fennállása alatt. Ez a szám például az időutazásról mesél, és Alfred Jarry esszéje ihlette, de a szöveg Robert Calvert ezüst bringájáról (is) szól. Valószínűleg azért, mert – ahogy említettük –, öt józan percük nem volt.

Katie Melua – Nine Million Bicycles

Mike Batt szerzeményét Melua kisasszony adja elő, és komoly statisztikákról énekel, de végül csak a szerelem témakörnél lyukad ki. A címben is szereplő adat amúgy csak Pekingre vonatkozik, de sok minden mást is megtudhatunk a hangulatos darabból, miközben a klipben azt nézzük, hogy valaki úgy húzza végig hősnőnket a fél világon, ahogy azt a középkorban szokták volt csinálni.

(Fotó: Europress/Getty)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.