Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Háromszázkilencvenhét kifejezést jelöltek.

A Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága döntött, ez alapján a tavalyi év legellenszenvesebb német szava:

A testület keddi közleménye szerint a német nyilvánosságban széles körben elterjedt kifejezés általánosító módon betegesnek tünteti fel és "egyfajta kollektív pszichózisnak" láttatja az éghajlatváltozás megfékezése iránti növekvő elkötelezettséget. A kifejezés használói ezzel a módszerrel akarják lejáratni és hitelteleníteni a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítéseket és az ügyről folytatott vitákat. Az éghajlatváltozásról felhalmozott tudományos ismeretek alapján megállapítható, hogy a klímahisztéria kifejezés félrevezető, és használata "felelőtlen módon tudományellenes tendenciákat támogat".

Futottak még:

  • népességcsere (Umvolkung)
  • klímatagadó (Klimaleugner)
  • repülési szégyen (Flugscham)
  • szennyezési jogok (Verschmutzungsrecht)

Az év legcsúnyább szava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is.

2018 legcsúnyább kifejezése a kitoloncolás elleni ipar (Anti-Abschiebe-Industrie) volt, 2017-ben az alternatív tények (alternative Fakten), 2016-ban a nemzetáruló (Volksverräter), 2015-ben a jótét lélek (Gutmensch), 2014-ben pedig a hazug sajtó (Lügenpresse).

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.