Egy dél-spanyolországi katedrálisban őrzött szobor restaurálása közben bukkantak a leletre.

A szobor egyébként a dallamos Cristo del Miserere névre hallgat, és már azok a munkások észrevették, hogy valami furcsaság van a hátsó fertályon, akik a felújítás megkezdése előtt levették a feszületről. A restaurátorok aztán az ágyékkötő leválasztása után felfedezték a titkos rekeszt, és azonnal értesítették az illetékeseket.

A rekeszben egy 1777-ben lejegyzett levelet találtak bizonyos Joaquín Míngueztől, aki a levél szerint a Burgo de Osma katedrális káplánja volt abban az évben. A levélben szó esik magáról a szoborról, és még néhány másikról, melyeket Mínguez állítása szerint ugyanaz a művész alkotott. Ami ennél is fontosabb, a levélíró kitér arra, hogyan zajlott az élet 240 évvel ezelőtt. Leírja, mik voltak azok a népszerű játékok, amivel a közösség tagjai múlatták az időt (kártya- és labdajátékok) és arról is megemlékezik, hogy a levélírás idején gyakoriak voltak a környéken a maláriás megbetegedések.

A szüret évek óta nagyon bőséges

– írja Minguez a helyi borászatokra utalva, szóval azért akkoriban is el lehetett valahogy lenni Dél-Spanyolországban.

A levél az érsekséghez került, de annak egy másolatát a helyi gyülekezetnek ajándékozták. Mégis csak ott érlelődött két és fél évszazadig.

(via)

És ezt olvastad már?
Ott nem parkolhatsz! – A hét oltása és egyéb kellemetlenségek
További cikkeink a témában