Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A viktoriánus portrékban van valami közös, mármint azon túl, hogy a 19. század java részében uralkodó Viktória királynő uralkodása idejében készültek. A portréalanyok merevek, nem mosolyognak, olyanok, mint valami kitömött hullák, vagy mint akik épp azt nézik, amint valakit kitömnek.

Egyes magyarázatok szerint a korabeli technikával csak ezekhez hasonló, merev arcokról lehetett jó minőségű képeket készíteni, de ez csak részigazság, hiszen a mechanikus zárszerkezetek megjelenésével az expozíciós idő gyorsan csökkent.

Nem volt elég rutinjuk a fényépezkedésben: elsősorban gépként tekintettek a kamerára, és nem egy olyan lehetőségként, amellyel a pillanatot megőrizhetik az utókornak. Továbbá a viktoriánus korra jellemző kissé görcsös közgondolkodás a (túlzott) mosolygáshoz a bohémságot párosította, amelyeket főként az arisztokrata körökben nagyon nem néztek jó szemmel.

Így kissé bizarr ezeket a feszengő portrékat mai szemmel nézni, azonban ha a 21. századi popkulturális köntösbe bújtatjuk őket, máris változik a gyerek fekvése. Egy New York-i művész, Alex Gross megfogta a több mint száz éves képeket, és szuperhősökké, emblematikus film- és sorozatkarakterekké változtatta az unott arcokat. Mi imádtuk, hatalmas lett!

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.