A brit David Slater 2011-ben elutazott Indonéziába, majd készített egy fotósorozatot a celebeszi állatvilágról. Az egyik leghíresebb felvétel úgy született, hogy az egyik majom, Naruto az őserdőben felkapta egy gépét, és véletlenül szelfit készített magáról. A fotó nagyon jól sikerült, így aztán bejárta az egész világot – Slater az egyik könyvében is bemutatta –, és ezzel vette kezdetét a zűrzavar.

David Slatert ugyanis a PETA nemzetközi állatvédő szervezet beperelte azzal, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár.

A PETA a perben egyébként azt hangsúlyozta, hogy megpróbálja elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését. Slater viszont azt emelte ki, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, és az egész azért abszurd, mert maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak.

Íme a híres fotó

A per már három éve húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére.

Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja,

amely gondoskodik a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről. Így végül is ezzel a döntéssel kicsit mindenki jól járt – akár fogalmazhatnánk úgy is, hogy a majom is jól lakott és a banán is megmaradt.

Ezt olvastad már?

(forrás: BBC, The Independent, MTI)

És ezt olvastad már?
Biztosan nem így kell siklóernyővel landolni, és egyéb tanulságok