Kiderült, hogy különleges állat volt Jeremy, a csiga.

Lehet, hogy a világ hónapokra leállt, a brit tudósok viszont nem. Egy új tanulmányuk szerint nem öröklött tulajdonság, hanem

Köszönjük – mondhatnánk a brit tudósoknak, és persze mondjuk is, de érdemes tovább olvasni a vizsgálat sztoriját. A kutatást Angus Davidson, a Nottingham Egyetem evolúciós genetikusa kezdte el, aki ritka, balcsavaros csigájához keresett párt 2016-ban, hogy meg tudja vizsgálni, vajon örökíthető-e az aszimmetrikus állapot. Jeremynek – így hívják a csigát – nemcsak a csigavonala tekeredik a ház megszokottal ellentétes oldalán, de a belső szervei is fordítva helyezkednek el, a párkeresés miatt nagy hírverést kapott.

Jeremy szaporodása nem volt egyszerű, mivel szaporítószervei is a másik oldalon voltak, ami nagyon megnehezítette a párosodását a rendes testfelépítésű csigákkal. A tudományos közösség segítségével azonban sikerült több mint negyven balos csigaházú csigát találtak Jeremynek. Davidson és kutatócsoportja elkezdte a balos csigák szaporítását, hogy kipróbálja, öröklött vonásról vagy véletlen fejlődésről van szó. Több mint három év alatt csaknem tizenötezer petét raktak le négy generáció csigái, köztük Jeremy.

Kiderült, hogy a balra csavarodó csigaház, amely nagyon ritka jelenség a kerti csigaféléknél, nem öröklött vonás, hanem pusztán a véletlen műve. A tudósok szerint a kutatás megállapításai relevánsak az állati aszimmetriát meghatározó közös tényezők megértése szempontjából, és nemcsak a hasonló állatcsoportok, hanem az emberi fejlődés megértésével kapcsolatban is fontos információkkal szolgálnak.

Davidson hangsúlyozta, sikerült megoldaniuk a természet egy rejtélyét, és ezért külön köszönet jár a nyilvánosságnak, mivel anélkül ez nem vált volna lehetővé. "Megpróbáltuk újra létrehozni azt, ami különössé tette Jeremyt, de ez nem volt lehetséges. Jeremy különleges volt."

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Biology Letters/MTI. A kép illusztráció, nem Jeremyt ábrázolja)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.