Az Ory Lab nevű startup kísérleti jelleggel néhány hétig üzemeltetett egy kávézót Tokióban, melyben a felszolgálással kapcsolatos feladatokat mozgásképtelen betegek végezték el.

A hogyanra a technológia ad választ: a teljesen mozgásképtelen emberek az otthonukból dolgoztak, mégpedig úgy, hogy távirányítással mozgatták a cég saját fejlesztésű robotpincérét, a OriHime-D-t.

Az irányítás egy olyan gépen keresztül történik, mely képes érzékelni a szemmozgást, így valójában semmilyen gesztikulációra, vagy egyéb interakcióra nincs szükség az alkalmazottak részéről. A munkájukért az irányítók egyébként nagyjából 2500 forintnak megfelelő japán jent kaptak óránként.

A robotok természetesen az alkalmazottak hangját is képesek tolmácsolni, így egyfajta testi kivetülésként is értelmezhetőek.

A Dawn (Hajnal) nevű kávézó egyelőre csak kísérleti jelleggel működött, de a cég tulajdonosa, Kentaro Yoshifuji elmondta, hogy 2020-ig szeretné véglegesen is átültetni a gyakorlatba a kezdeményezést, melynek köszönhetően súlyosan beteg emberek is újra célt kaphatnának az életükben.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon