Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A péntek 13-ról mindenki tudja, hogy balszerencsés nap. Ilyenkor nagyobb a sansz, hogy pechesek leszünk, ezért sokan már napokkal, hetekkel előtte félve gondolnak rá. De miért? Honnan jön az egész sztori? Megpróbáljuk elmagyarázni.

A péntek 13 jelensége nem is olyan régóta felkapott, csak a 20. században erősödött meg annyira, mint ma ismerjük. Persze a tizenhármas szám és a péntek külön-külön már sokkal régebb óta számít balszerencsésnek.

A tizenhárom számos ősi kultúrában megtalálható. Az egyiptomiak és a kínaiak például szerencsésnek tartották, más helyen viszont szerencsétlennek, mert a tizenkettő a tökéletesség szimbóluma, a következő szám meg ugye a tizenhárom. A kereszténységben is pozitív a tizenkettő, hiszen az evangéliumok szerint Jézusnak tizenkét tanítványa volt, az utolsó vacsoránál viszont tizenhárman ültek – amiről tudjuk, hogy nem happy enddel zárult. Emellett a tizenhárom a skandináv mitológiában is fellelhető: Loki, a tréfacsináló isten hívatlan, tizenharmadik vendég volt egy valhallai vacsorán, ami végül egy tragikus halállal végződött. A sima péntek pedig az ókorban, majd a középkorban is a kivégzések napja volt, plusz Jézust is pénteken feszítették keresztre.

A péntek 13-tól való rettegés a 20. században lett igazán jellemző, leginkább az USA-ban. Egy 2003-as felmérés szerint 17-21 millió embert érint, és akár 800-900 milliós veszteséget is okozhat. Azt viszont konkrétan nem tudni, honan jön a péntek 13-tól való rémület. Egyes források szerint IV. Fülöp 1307. október 13-án pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Az angol nyelvű források pedig először Rossini 1869-ben kiadott életrajzában említik: utálta a tizenhármas számot, a pénteket pedig balszerencsés napnak tartotta. Ja, és aztán péntek 13-án halt meg.

Tényleg pechesebbek vagyunk péntek tizenharmadikán?

A kérdésre nem egyszerű a válasz. Egy Hollandiában készült 2008-as kutatás szerint egy átlagos pénteken 7800 baleset történik, ha péntek 13 van, akkor ez 7500-ra esik vissza. A British Medical Journal 1993-as cikke azonban ennek épp az ellenkezőjét állítja. Ebben az esetben a hatodikára és tizenharmadikára eső péntekeket hasonlították össze, és azt az eredményt kapták, hogy tizenharmadikán 52 százalékkal több a baleset. Abban viszont egyetértenek a kutatások, hogy az átlagtól eltérő adatok oka nem a dátum, hanem maga a babona.

A péntek 13 másik nagy hátránya, hogy nincs olyan év, amikor kimarad. Minden évben legalább egyszer, legfeljebb három alkalommal van.

Végül pedig két sztori, ami ezen a napon történt és eléggé hátborzongató.

  • Arnold Schönberg osztrák zeneszerző nagyon babonás volt, minden porcikájával hitte, hogy a tizenhármas számnak köze lesz a halálához. Majd 76 éves korában (7+6=13) bepánikolt, amikor rájött, júliusban péntek 13 lesz. Ezen a napon halt meg, 11 óra 47 perckor – igen, 13 perccel éjfél előtt.
  • És egy 13 éves srácot 2010-ben, augusztus 13-án pénteken, 13:13-kor megcsapott a villám. És nem egyedül volt, 150 ezer emberrel volt egy meccsen, de csak őt érte a balszerencse. Viszont volt egy kis mákja is, viszonylag enyhe égési sérülésekkel megúszta a balesetet.

Péntek 13?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.