A múltkor is erős bizonyítékokat találtunk arra vonatkozóan, hogy a gyíkemberek köztünk élnek, ez a tudományos kutatás azonban végleg felteszi az i-re a pontot.

Ugyanis a szárazföld első négy lábon járó gerinceseinek megkövesedett maradványaira bukkantak Skóciában. A gyíkszerű teremtmények nagyjából 355 millió évvel ezelőtt éltek, amikor a modern hüllők, madarak és emlősök ősei elkezdtek kimászni a mocsarakból.

A leletek egy része gyíkokra, gőtékre emlékeztet, másik részük nagyobb, majdnem krokodilméretű teremtmények arányait idézi.

Mark Witton így képzelte el a több mint 300 millió éves teremtményeket

A fosszíliákat tanulmányozó Nick Fraser, a Skóciai Nemzeti Múzeum munkatársa szerint a leletek a földi élet kialakulásának kulcsfontosságú szakaszából származnak.

„A gerincesek szárazföldre költözése nélkül nem lennénk itt, ahogyan a madarak, krokodilok, gyíkok és békák sem, de a dinoszauruszok sem éltek volna a Földön – ezek az élőlények soha nem fejlődtek volna ki”

mondta a szakember a BBC-nek. A kutatási eredmények azért kiemelt jelentőségűek, mert csak néhány olyan hely van a világon, ahonnan a mostanihoz hasonló, az érintett időszakból származó leletek kerültek elő.

(via)

És ezt olvastad már?
Sokkolni fog, mennyire megöregedtél, ha meglátod, hogy néz ki most a Teletabik napocskájában mosolygó csecsemő