Meeting: már a szótól beindulnak a hormonjaink, olyan izgalmas. Szóval ha téged is ébresztettek már fel megbeszélés közben és nem tudtál mit mondani, akkor vesd be ezt a hét trükköt: garantáljuk, hogy a munkatársaid szeme az ámulat opálos csillogásában fog ragyogni.

1: Rajzolj egy Venn diagramot

Tökmindegy, hogy a diagramodban nincs semmi lényeges vagy a tárgyhoz tartozó infó: már az, hogy kisétálsz a fehér táblához és felrajzolod, önmagában elég. A munkatársaid rögtön elkezdenek róla vitatkozni, te meg Rodin: A gondolkodó szobrának pózában nyugodtan folytathatod a Candy Crush-nyomogatást a sarokból.

2: Fordítsd le a százalékokat törtekké

Megy a száraz és unalmas rizsa már egy órája, hogy mennyit ért el a cégetek meg mennyit nem és te már a Kezdhetjük-nél elvesztetted a fonalat. Ahhoz, hogy úgy tűnjön, nagyon okos vagy és tökéletesen követed a menetet, szúrj be egy törtet. Például: Az ügyfeleink huszonöt százaléka szerint.. - mondja a főnök, te pedig a legértelmesebb arcoddal tedd hozzá: Azaz az ügyfeleink egynegyede szerint, igaz? És hümmögj elgondolkodva párat. Le fog esni az álluk.

3: Bátoríts mindenkit, hogy “hohohó, álljunk meg egy percre”

Még egy óráig nagyon okosnak tűnhetsz, ha a merev bambulásodat megszakítod azzal, hogy az éppen beszélő kolléga utolsó mondatára rárepülsz a: “hohohó, álljunk meg egy percre!” felkiálltással. Majd hozzáteszed: lépjünk vissza egy lépést srácok! Mit is akarunk tulajdonképpen megoldani? Tuti el fognak rajta vitatkozni egy órát, te pedig meredhetsz ki a fejedből tovább zavartalanul.

4: Jegyzettömb és bólogatás

Erre még iskolapados éveinkből is emlékszünk, hogy jó hasznát vettük. A lényeg, hogy menj a meetingre egy jegyzettömbbel (lehetőleg elég naggyal, hogy mögéférjen a telód, amin suttyomban pötyöghetsz) és időről időre firkants le valami random szót komoly bólogatások közepette. Látni fogják, mennyire rajta vagy a témán.

5: Ismételd meg lassan a beszélő utolsó mondatát

Szuperintelligensnek fognak tartani, ha beveted ezt a trükköt. A lényeg, hogy a munkatársad utolsó mondatát drámai lassúsággal ismételd meg, mint például: “Várj-várj-várj, hadd ismételjem meg ezt mégegyszer.” és ismételd meg nagyon lassan és tagoltan, miközben sokatmondóan körbenézel. A hatás nem marad el.

6: Sétálj körbe egyszer

Nem kezded el te is rögtön tisztelni azt, aki a meeting közepén egyszercsak feláll és gondolkodó kéztartásban komolyan megy egy fél kört? Dehogyisnem. Úgyhogy mozogj egy picit, az amúgy is jót tesz: sétálj el a falig, dőlj neki és sóhajts egy mélyet. Minden munkatársad félelemmel vegyes ámulattal fog rádnézni, hogy téged mennyire személyesen érint az éppen asztalon lévő probléma.

7: Mit is értünk pontosan az alatt?

Az égvilágon lövésed sincs, mik azok a kivetített grafikonok meg számok a falon, de a főnök körbekérdezi mindenkinek a véleményét. Ilyenkor a mentő megoldás, hogy ne higgyék az intelligenciádat egy kavicséval egyenlőnek, ha bedobod ezt a kérdést: Mit értünk pontosan az alatt, hogy...? A három pont helyére bármilyen, a grafikonon látható szót behelyettesíthetsz (pl.: nyereség, feleannyi, periódus, öt százalék növekedés stb.) és komoran ráncolt szemöldökkel körbenézel. Mindenki elkezd gondolkozni, te pedig az okos kérdésfelvetés fényében fogsz még fél óráig sütkérezni.

És ezt olvastad már?
Biztosan nem így kell siklóernyővel landolni, és egyéb tanulságok