Kíváncsiak lennénk, mi lenne egy hasonló kísérlet eredménye Magyarországon, merthogy az amerikai elég meglepő eredménnyel zárult.

Mark Rober (és önkéntes segítői) kétszáz pénztárcát szórtak szét tudományos alapossággal az Egyesült Államok városaiban (és néhányat Kanadába is), hogy kiderüljön, hol élnek a legbecsületesebb emberek.

A nagyszabású társadalmi kísérlet tervezésekor odafigyeltek arra is, hogy jusson elég pénztárca az egyes városok magasabb és alacsonyabb jövedelemmel rendelkező területeire, néhány pénztárcát szándékosan férfi és női vécékben hagytak el, hogy monitorozni tudják a nemek szerinti megoszlást, és persze a kísérletbe ugyanúgy bevették a legnagyobb metropoliszokat, mint az alig néhány ezer lakosú kisvárosokat.

Rober emellett mindent elkövetett, hogy a pénztárca valódinak tűnjön, így a kamu igazolvány mellett a tárcákba került egy pontgyűjtő kártya, egy ultrahangos felvétel, na meg némi készpénz is - a nagy része fülöp-szigeteki pesóban, ami ugyan alig ér valamit, de cserébe első ránézésre úgy tűnt, mintha sok pénz lenne a tárcában.

A kísérlet legnagyobb tanulsága az volt, hogy mindig legyen egy cetli a pénztárcádban, rajta a telefonszámoddal, ugyanis mint kiderült, az emberek sokkal becsületesebbek, mint ahogy gondoltuk:

A kísérlet számtalan egyéb tanulsággal is szolgált:

  • Meglepő módon Chicago lett az egyik legbecsületesebb város, de nagyon becsületesnek bizonyult Las Vegas is, és különösen figyelemre méltó, hogy a Las Vegas Stripen (vagyis a legnépszerűbb részen) elhagyott tárcák közül mindegyik megkerült.
  • Kiderült, hogy az emberek becsületességét egyáltalán nem befolyásolja, hogy mennyit keresnek: a magasabb keresetű területekről ugyanannyi pénztárcát adtak vissza, mint ahol kevesebbet keresnek az emberek, több tárcát pedig hajléktalanok juttattak vissza a tulajdonosának.
  • Emellett az életkor sem befolyásolta az emberek erkölcsösségét, a pénztárcákat visszaadók átlagéletkora 36 év volt, ami pontosan megegyezik az USA lakosságának átlagéletkorával.
  • És az sem számított, hogy a megtaláló férfi vagy nő: a férfi és női mellékhelyiségekben elejtett tárcákat ugyanakkora arányban adták vissza.
  • Az egyetlen szignifikáns különbség, hogy a kisebb városokban az emberek hajlamosabbak voltak visszaszolgáltatni a pénztárcát, mint a nagyvárosokban.
  • Ha viszont azt gondoltad, hogy a kanadaiak becsületesebbek az amerikaiaknál, akkor ki kell ábrándítsunk: a kísérletben részt vevő mindkét kanadai város, Edmonton és Winnipeg is a középmezőnyben végzett.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.