Ilyen, amikor 197 nap világűr után megint a Földön kell járni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Drew Feustel űrhajós 197 napot töltött a világűrben, melynek hatása természetesen nem múlik el egyik pillanatról a másikra.

Az asztronauta október 4-én tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról a Földre, melyet követően rengeteg orvosi vizsgálaton és teszten kellett részt vennie. A lenti felvétel egy nappal a landolás után készült. Feustelnek a vizsgálaton sarokra, majd lábujjhegyre nehezedve kellett csukott szemmel végigmennie egy egyenes vonalon, ami láthatólag nem könnyen jön össze neki.


Ez egyébként nem is csoda, hiszen közel kétszáz nap súlytalanság már rendesen kihat az emberi test működésére középtávon. Feustel nem felejtett el járni, de mivel több mint fél évig nem kellett figyelnie az egyensúlyára (vagy legalábbis nem úgy, ahogy itt a Földön), a teste ezen funkciója egészen egyszerűen alvó üzemmódba kapcsolt. Arról nem is beszélve, hogy bár az űrhajósok az ISS fedélzetén is megpróbálják karban tartani az izmaikat, természetesen ezt sem tudják olyan hatékonysággal csinálni, hogy ne tapasztaljanak némi fizikai visszaesést.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.