Mutatunk néhány különösen kemény tetoválást az orosz alvilágból
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Danzig Baldajev 1925-ben született a kelet-szibériai Ulan-Udében egy néprajzkutató fiaként, akit államellenesség vádjával letartóztattak és elhurcoltak, így Baldajev árvaházban nőtt fel megbélyegzett emberként. Végigharcolta a második világháborút, majd a KGB elődjeként számon tartott NKVD nyomására börtönőrként kezdett dolgozni.

Baldajev amatőr antropológus volt, aki szülei elhurcolása miatt szándékosan megtagadta magától a közoktatást, de olthatatlan kíváncsisággal merült el a gulágok világának szubkultúrájában. Már egészen fiatalon rajzokon örökítette meg élményeit és tapasztalatait. Olyan rajzokon, mint például a következő, mely egy úgynevezett harmadik szintű vallatást ábrázol valamelyik gulágban, ahol éppen Baldajev őrként szolgálatot teljesített.

A gulágokban alkalmazott módszerekről készült munkái annyira sokkolóak, hogy némelyiknek még a leírásától is tartózkodnánk, ellenben a szentpétervári Kresty börtönben készült rajzairól már érdemes beszélni.

Itt ugyanis Baldajevet lenyűgözték az intézmény falai között vendégeskedő bűnözők tetoválásai, melyeket elkezdett illusztrációkon megörökíteni. Közel negyven évig dolgozott a Krestyben, melynek során több mint 3000 rajzot készített, melyeket később rendszerezve, kommentárokkal és leírásokkal ellátva könyv formájában is megjelentettek. (A nagy képen maga Baldajev látható néhány elítélt gyűrűjében.)

Ezt az illusztrációt például egy Fehér becenevű, 32 év szabadságvesztésre ítélt rab tetoválásáról készítette 1991-ben. "Sátán és az Ördög ügynöke Oroszországban" - olvasható a vámpírfogakkal ábrázolt Sztálin rajza mellett.

Az orosz alvilágban minden egyes rajznak külön jelentése van. Ha komolyabban érdekel a téma, olvasd el az orosz börtöntetoválásokról szóló cikkünket, most pedig készülj fel, ugyanis gyűjtöttünk néhány 18 pluszos tetoválást a Baldajev rajzaiból összeállított enciklopédiából.

Ezek a tetoválások nem csak az orosz alvilág kifejezetten rendszerellenes filozófiáját hirdetik, de azt is kommunikálják, hogy az illető semmilyen világi vagy vallási fennhatóságot nem ismer el rá nézve.

Baldajev 2005-ben hunyt el, halála után még további két kötet jelent meg az orosz börtöntetoválásokról készült munkáiról.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.