Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És az oroszok, az irániak, a japánok meg a franciák. Érdekes kutatás következik, nagyon meglepő eredményekkel.

Kuba Krys, a Lengyel Tudományos Akadémia pszichológusa közzétett egy tanulmányt arról, hogyan viszonyulnak a különböző nemzetek a mosolygáshoz. A négy évig tartó (2011-2015) kutatásban több ezren vettek részt és negyvennégy ország népeit kérdezték a mosolygásról. A felmérés a következőképpen zajlott: a résztvevőknek megmutatták ezt a képet, melyen nyolc ember mosolyog vagy vág komoly arcot, majd különböző kérdéseket tettek fel nekik arra vonatkozóan, melyik arckifejezés szimpatikusabb, mihez társítanak pozitív vagy negatív személyiségjegyeket.

Az eredmény: a legtöbb nemzet preferálja a mosolygó embereket a nem mosolygóknál – mivel az előbbiek boldogabbnak, vonzóbbnak, barátságosabbnak és bizalomgerjesztőbbnek tűnnek. De a kutatásból kitűnik, hogy az utóbbi években azok az országok, ahol politikailag instabil, korrupt vagy bizonytalan a helyzet, az emberek kevésbé bizakodóak egy mosolyt illetően, kulturális rendszerükben a mosolyhoz olykor az intelligencia hiányát társítják: butának gondolják vagy épp őrültnek – a folyamatosan ok nélkül mosolygó embert már Darwin is az idióták közé sorolta egy írásában. De van egy orosz közmondás is: ‘Улыбкa, бeз пpичины - пpизнaк дypaчины – ez valami olyasmit tesz, hogy az ok nélkül mosolygás a hülyeség egyik jele. De sok olyan mosoly között is különbséget teszünk, melyek nem a vonzó attribútumokat hívják elő a tudatalattinkban: egy őszintétlennek tűnő mosolyt sokkal kevésbé kedvelünk, mint egy komoly arcot. A hatalmas, mindenre kiterjedő kutatás eredményét két grafikonban foglalta össze a pszichológus és csapata, melyekben igen érdekes helyen szereplünk.

Az első grafikonban láthatjuk,

hogy a mosolygó és a nem mosolygó emberekhez mennyi intelligenciát társítunk. A választóvonaltól jobbra azok a nemzetek vannak, ahol a mosolyhoz társítanak észt és tudás, tőle balra pedig, akik nem. Mint például a magyarok, akik szerint egy mosolygó ember nem túl intelligens.

A második grafikonon

az őszinteség relációit láthatjuk. Jobbra vannak azok, akik őszintének tartanak egy mosolygó embert, balra azok, akik kételkednek. Nos, itt sem vagyunk épp a bizalom csúcspontján...

A kutató úgy foglalta össze, hogy az eredmény...

Tényleg bizalmatlanná tett és megsavanyított minket a politika? Szomorú eredmény :(. Úgyhogy, nincs más hátra: tüntessünk vigyorgással! Fogjunk össze és mosolyogjunk a korrupció ellen, az evolúciós értékekért! 3, 2, 1: csíííz!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.