Lehet, hogy megfejtették Van Gogh festményeinek a titkát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vincent Van Gogh korszakos zseni volt, ez eddig sem volt titok, de egy látásszakértő szerint más is szerepet játszhatott a holland festő összetéveszthetetlen stílusának kialakulásában.

Az expresszionista festőművész híres volt arról, hogy harsány, egymással sokszor egyáltalán nem harmonizáló színeket használt a képeinél, ám Dr. Kazunori Asada kicsit más szemmel nézte ezeket a stílusjegyeket, mint mondjuk a művészettörténészek, így Van Gogh festményeit megvizsgálta egy úgynevezett "vision experience" szobában is. Az ilyen kamra sajátossága, hogy kiszűr bizonyos színeket, ezzel szimulálva a színvakságot.

A látásszakértő arra az eredményre jutott, hogy miközben Van Gogh bizonyos képei egyáltalán nem változtak a speciális fényviszonyok között, a festmények egy része kifejezetten harmonikusabb lett,

így a képei különleges hangulatában a festő zsenijén kívül a véletlen szerencse is közrejátszott.

Mivel nem vagyunk sem művészettörténészek, sem látásszakértők, ezért nem akarunk véleményt mondani arról, hogy Dr. Asadának igaza van-e, inkább csak megmutatjuk az eredeti, és az általa módosított képeket, aztán mindenki döntse el ki-ki maga, hogy Van Gogh szándékosan használta-e ilyen intenzíven a színeket, vagy egyszerűen színtévesztő volt (balra az eredeti, jobbra a módosított képek láthatók).

(Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.