Páratlan dologra bukkantak a Nílus partjától nem messze
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy mintegy 4000 éves temetkezési kert maradványaira bukkantak spanyol régészek a Nílus-parti Luxor közelében, az ősi Théba területén. A régészek előtt közismert dolognak számít az, hogy kicsiny temetkezési kertek voltak a fáraói sírkamrák bejáratánál, de ez az első alkalom, hogy ilyen kertet találtak az ősi Thébában, azaz a mai Luxorban.

– közölte José Galán, a spanyol régészeti misszió vezetője. A régészek a híres Királyok völgye melletti Dra Abu en-Naga nekropoliszban végzett feltárások során bukkantak rá a páratlan temetkezési kertre. A 2 méter széles, 3 méter hosszú kertet egy középbirodalmi sziklába vájt sír udvarán találták – a 30 centiméter széles négyzetekbe különféle növényeket, virágokat ültettek:

A kert közepén a régészek találtak két magasított pontot, ahová egy 4000 éves, kis növésű fát ültettek – ennek a 30 centiméteres gyökereire és törzsére bukkantak rá. Mellette szárított datolyát és más gyümölcsöket tartalmazó edényt tártak fel, amelyet áldozat bemutatására használhattak. A temetkezési kert felfedezése az ősi Théba környezetéről és kertészetéről árulkodik a Középbirodalom idején, i. e. mintegy 2000 tájékán – mondta José Galán.

Hasonló temetkezési kerteket eddig csak az újbirodalmi (i. e. 1550 és i. e. 656 között) sírok falainál találtak, ahol a kicsiny, négyszögletes kert a síremlék bejáratát jelentette.

A Dra Abu en-Naga nekropolisz

A Középbirodalom az ókori Egyiptom történetében azt a félezer éves időszakot öleli fel – i. e. 2160 és i. e. 1633 között –, melyben a XI–XIV. dinasztia uralkodói ültek a fáraói trónon. A birodalom fővárosa újra Théba lett azután, hogy a XI. dinasztia első fáraója, I. Mentuhotep újraegyesítette Alsó- és Felső-Egyiptomot. Az így létrejött Középbirodalomban Egyiptom második nagy aranykorát élte: az irodalom virágozni kezdett, a hitvilágban is jelentős változás következett be – Amon-Ré lett a legfőbb isten –, valamint a művészetek területén is élénk pezsgés volt, különösen a szobrászatban születtek újszerű alkotások.

(forrás: Science Daily, BBC, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.