Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Peter Popoff nem egyszerű figura. A nyolcvanas évek elején kezdte sápolni az emberi hiszékenységet és a mai napig is ebből él, nem is akárhogy. Vigyázat! Cikkünk olvasásának mellékhatásai lehetnek: elkerekedő szemek, akkut fejcsóválás és viszkető tenyér.

A csávó nem volt egyébként mindig csaló. Az legalábbis majdnem biztos, hogy 1946. július 2-án Hamburgban a születése napján a szülészdoki pénztárcájába még nem túrt bele, de amint kinyílt a tudata, azonnal elkezdte törni a fejét, hogyan lehetne megkopasztani az embereket. Fiatalon a szüleivel együtt Amerikába emigrált, ahol feleségül vett egy Elizabeth nevű nőt, letelepedett a kaliforniai Uplandben, majd mély vallásos hevületben pénzt kezdett gyűjteni egyik fenomenális tervéhez; hőlégballonokon akart Bibliákat küldeni az NDK-ba. Igen.

A hatóságok felfigyeltek a nyilvánvaló marhaságra gyűjtögető szélhámosra, azonban mielőtt vizsgálatot indíthattak volna ellene, ő szépen elsétált a rendőrségre és bejelentette, hogy az irodájába ismeretlen tettesek betörtek és elvitték az összes eddigi felajánlást.

Ez azonban még mind semmi! Popoff már a hőlégballonos sztori előtt elkezdett vallási témájú könyveket okádni magából, miközben a televíziók képernyőjén is egyre többet tűnt fel az arca. Elkezdett olyan showműsorokat szervezni, melyekben embereket hívott a színpadra, a közönség legnagyobb megdöbbenésére megmondta, hogy az illető milyen betegségben szenved, aztán isteni képességét használva megáldotta és meggyógyította az illetőt.

Gyógyuljál megfele!

A műsor egyre sikeresebb lett, majd amikor adásonként már kettő-három rokkant állt fel a tolószékből és legalább ennyi rákos beteg esett hanyatt gyógyultan, a felajánlások és adományok záporozni kezdtek Popoff bankszámlájára. A tisztább elméjű nézők ugyan nem rejtették véka alá azon véleményüket, hogy az Atya egyszerű szélhámos, és sorra láttak napvilágot gúnyos hangú cikkek is, azonban emberünk ezeket a Sátán művének nevezte és több szót nem is fecsérelt a fanyalgókra.

Akkor ütött be a gikszer, amikor a híres szkeptikus, James Randi segítőivel együtt rászállt az önjelölt prófétára, és bebizonyította, hogy a csaló egy rejtett fülhallgatón keresztül a színfalak mögött kuporgó feleségétől kapja az infókat a színpadra hívott emberek egészségi állapotáról. Popoff Asszony feladata volt az adások előtt a közönség egyes tagjaival elbeszélgető, a betegségüket kipuhatoló stáb működtetése is. A botrány akkor robbant, amikor Randi rögzítette a háttérben folyó beszélgetéseket, majd ezeket Johnny Carson The Tonight Show című műsorában lejátszották 1987-ben.

James Randi

Emberünk kedves neje egy alkalommal például azt mondta az éppen egy csinos hölgyet gyógyító férjének a fülhallgatón keresztül, hogy "Ne tapizd a csöcseit! Figyellek!", egy másik alkalommal pedig, amikor egy hererákos érkezett a színpadra, percekig nem bírta abbahagyni a röhögést. A felháborodás hatalmas volt, és néhány hónap múlva Popoff csődöt jelentett. Hogy eddigre mekkora vagyont menekített gyermekei és bűntársai számlájára, arról nem szól a fáma. Az angolul jól tudók a videóban csekkolhatják a nagy csodahamisítót akcióban.

Ez a vérforraló mutatvány James Randi szerint 4,3 millió, azaz mai árfolyamon közel egymilliárd forintnak megfelelő amerikai dollárt hozott Popoff konyhájára... havonta (!). A műsor mellett persze egy rakás kegytárgyat, különleges szenteltvizet is vásárolhatott a buzgó hívő, és akkor most egy kicsit kapaszkodj meg, ugyanis az orbitális bebukással még közel sincs vége a történetnek.

Popoff 1998-ban tárgyalni kezdett a BET (Black Entertainment Network, az afro-amerikai közösség egyik csatornája Amerikában) nevű tévécsatorna fejeseivel, hogy újraindítaná a nyolcvanas években hatalmas sikerrel sugárzott műsorát. A legnagyobb meglepetésre a szélhámos terve nem hogy zöld utat kapott, de néhány év alatt műsorra tűzte egy rakás kanadai és európai adó is.

A szélhámos cége mára havonta újra több millió dolláros hasznot tud elkönyvelni, miközben a világon bárhol meg lehet rendelni a Mester Mennyei Manna nevű szentelt vizét. A csaló kaliforniai villájából sportkocsival jár be a stúdióba csodákat osztogatni és csapvizet áldani, a weboldal működését pedig feltehetőleg kedves neje felügyeli. Hiába a korábbi csalás állandó felemlegetése, a közvélemény tájékoztatása, az állandó hatósági felügyelet, Popoff Atya üzlete virágzik és töretlenül termeli a milliókat.

Na, mégis mit lehetne még ehhez hozzátenni? Itt van még egy kép az emberről. Nem szólunk rád, ha kinyomtatnád a fejét egy darts-táblára.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.