Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az amcsi Vöröskeresztre még nem mondták, hogy rasszista. Eddig.

Történt ugyanis, hogy a világ leghíresebb és legbefolyásosabb humánus államközi szervezete merő jóindulatból megcsinálta ezt a plakátot az uszodákban követendő magatartási szabályok propagálása céljából:

A cél az volt, hogy a gyerekeket érthető formában tájékoztassák arról, mely viselkedési formák veszélyesek pancsolás közben. "Légy kúl, kövesd a szabályokat!" - írják, a rajzon pedig a közérthetőség kedvéért még be is nyilazzák, mely gyerekek magatartása helyes (Ő kúl.) és melyeké veszélyes (Ő nem kúl.).

Aztán - ahogy a jó amerikai mondja - beütött a szar. Ez a kedves asszonyság...

Ő

... név szerint bizonyos Margaret Sawyer egy családi nyaralás alkalmával meglátta a plakátot és borította a bilit. Azonnal szólt az úszómesternek, majd felháborodott levelet is írt a medence üzemeltetőjének, amiben kifejtette, hogy szerinte égbekiáltó skandalum, hogy a plakáton két sötétebb bőrű kisfiú is "nem kúl" minősítést kapott, míg a "kúl" plecsnit csak fehérek kapták.

A biliborogatás aztán szarviharrá erősödött; több százan kezdték el ekézni az Amerikai Vöröskeresztet a Twitteren, aminek az lett a vége, hogy a szervezet eltávolíttatta a plakátot és egy hétfőn kiadott közleményben nyilvánosan bocsánatot kért, ha akaratán kívül megbántott volna valakit a poszterrel.

Úgy tűnik Amerikában a polkorrektség a plafonon pörög. Nyolcezres fordulaton.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.