Tök egyértelmű, hogy a kocsmában sem állsz le minden hülyével vitatkozni mindenféléről, ugye? A Facebookon valamiért mégis sokan hajlamaosak rácsúszni erre. Egy tanulmány végre bebizonyította, hogy a közösségi oldalakon lezavart verbális csörtéknek az égadta világon semmi értelmük sincs.

Erre a UC Berkeley és a University of Chicago közös kísérlete során jöttek rá, melyben fogtak egy 300 főből álló csoportot, és elolvastattak, megnézettek, majd meghallgattattak velük vitákat olyan témákról, melyek általában hamar felnyomják az ember vérnyomását. Miután ezzel megvoltak, megkérdezték az alanyokat, hogyan vélekednek az egyes előadott érvelésekről.

Az eredmény egyfelől egyáltalán nem volt meglepő: a kísérletben résztvevők hajlamosak voltak megkérdőjelezni az értelmi képességeit annak, akivel nem értettek egyet (Az ember már csak ilyen: ezzel próbálja hatástalanítani azokat az érveket, melyekkel nem tud mit kezdeni.), de szignifikáns különbség volt a között, ahogyan a látott és/vagy hallott érvelést és az olvasott érvelést érzékelték.

Az egyik kutató számára egyáltalán nem volt ismeretlen a jelenség:

"Az egyikünk egy politikus beszédének a kivonatát olvasta korábban egy újságban, amivel messzemenőkig nem értett egyet. A következő héten ugyanazt a beszédet a rádióban hallotta, és teljesen sokkolta, mennyire másként vélekedett a politikusról azután, hogy végighallgatta őt."

A tanulság egyszerűbb már nem is lehetne:

Ha jobban belegondolsz, ehhez a megállapításhoz még kutatásra sincs szükség, elég mozgósítani a józan ész szavát. Amikor beszélgetsz valakivel, a legritkább esetben próbálod meg azzal érvényteleníteni az illető érveit, hogy lehülyézed, a világhálón azonban sajnos ez egy nagyon egyszerű, és épp ezért bevett módja a kommunikációnak.

A másik, hogy a való életben csak olyanokkal bocsátkozol eszmecserébe, akivel az értelmi képességet tekintve egy platformon mozogtok, a Facebookon pedig az ember hajlamos rá, hogy elkezdjen vitázni olyanokkal, akikkel soha nem fogja tudni megértetni magát.

Épp ezért mi azt javasoljuk, hogy ha olyasvalakivel ütköznek az érveid online, akit jól ismersz, és akinek számít a véleménye, nyugodtan napoljátok el a vitát, amíg alkalmatok nem nyílik leülni egy kávé vagy egy sör mellé!

Sokkal jobb hely lesz így a világ, hidd el!

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon