Megvolt David Fincher remek mozija, az A közösségi háló, ami a Facebook világhódításáról szól?

Ha nem, akkor pótold, mert ha megfeszülnénk sem tudnánk szórakoztatóbb formában elmesélni, hogyan lett milliárdos Mark Zuckerbergből. Ha viszont láttad, akkor biztosan ismerős számodra ez a két fickó:

Ők a Winklevoss ikrek, azaz Cameron és Tyler Winklevoss, jobban mondva ebben az esetben az őket játszó Armie Hammer, akiből számítógép segítségével csináltak kettőt. A srácok anno azzal lettek ismertek, hogy beperelték Mark Zuckerberget, azt állítva, hogy az szerintük ellopta tőlük a Facebook ötletét. Ez végül peren kívüli megállapodással végződött, mivel Zuckerberg hajlandó volt fizetni az ikreknek 65 millió dollárt.

Ez is szép summa, de az ég sem mentette meg Winklevossékat attól, hogy – főleg a méltán világsikerű film után – ők legyenek az egész Facebook-biznisz legnagyobb vesztesei. Ja, most akkor már azt is megmutatjuk, hogyan néznek ki valójában az urak:

Szóval 65 millió ide vagy oda, a Facebook-birodalom értékét tekintve a fivérek nem jöttek ki túl jól a történetből. Most azonban mégis úgy tűnik, hogy sikerült nekik szépíteni a sztorin. A kapott fájdalomdíjból 11 milliót ugyanis 2013-ban bitcoin vásárlásra költöttek, aminek az árfolyama akkoriban 120 dollár volt. (Ha kicsit elmerülnél ebben a bitcoin-bizniszben, itt találhatsz némi plusz infót.) 11 millióért a srácok nagyjából az akkori készlet egy százalékát tudták megvenni.

Három év alatt aztán az történt, hogy az akkoriban 120 dollárt érő bitcoin éppen a múlt héten ért el történelmi csúcsot 11 874 dollár képében.

Ha végzünk egy egyszerrű osztás-szorzást, hamar ki tudjuk találni, hogy az akkor befektetett 11 millió dollár, ma simán többet ér egymilliárdnál, ezzel pedig a Winklevoss fivérek lettek a világ első bitcoin-milliárdosai.

Tudjuk, már az a 65 millió sem hangzik rosszul, de 11 millióból egymilliárdot csinálni, az már tényleg bombaüzletnek hangzik.

(via)

És ezt olvastad már?
Miért nem mutathatja meg Madonna az ánuszrózsáját, ha ez a szíve vágya?
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz