Egy ideális kert nemcsak nagyon zöld, de átgondoltan megrajzolt útvonalak is vannak benne, és az sem mindegy, melyik funkcióhoz milyen burkolatot választasz.

A kertről mindannyiunknak egy jól ápolt, tágas, zöld terület jut eszébe, gyümölcsfákkal, sövénnyel vagy csak gondosan nyírt gyeppel, ahol jókat lehet focizni. Ez igaz is, de némi kő is kell a kertbe: egy jól átgondolt útvonal megszervezi a közlekedést, tagolja a tereket, miközben a háttérben marad, szinte észrevétlenül szolgálja ki a gazda igényeit.

Az első szabály tehát, hogy feleslegesen sok burkolatot ne tegyél le, a kert maradjon a főszereplő. Járdákra és legalább egy teraszra viszont mindenképpen szükséged lesz.

Gondoskodj az autóbejáróról, és figyeld meg, milyen gyalogúton közlekedsz a bejárat, a fűszeres kert, a grillező és a garázs közt. Meg számos más objektum is szóba jöhet, a lényeg, hogy a racionális, természetes útvonalakat kövezd le.

Ügyelj a burkolat vastagságára és szélességére!

Tájékozódj, mielőtt utat építesz valahová, hogy a kiszemelt burkolat, tégla mit bír el. Valószínűleg nem fogsz teherautóval közlekedni a kertben, de a kocsiknak is legalább hat centi vastag térkő kell. A feladatra alkalmasak lehetnek a Frühwald classic termékcsalád egyes tagjai, ám a használatukról mindenképp egyeztess előtte a szaküzletben!

További nagy előnye Frühwaldéknak a változatosság: a szürke mellett pirosban és őszi lomb színben is kaphatóak. Figyelj oda az árakra is, van típus, aminél 6145 forint egy sor, megint másnál 3000 és 5690 forint között ingázó négyzetméterárral számolhatsz. A lényeg, hogy tájékozódj, és dönts okosan!

Gyalogos közlekedésnél egyszerűbb a helyzet, elég mintegy négycentis burkolatokat választani. Ha nagyon ódzkodsz a sok térkőtől, leteheted őket szellősebben, játékosabban is, ráadásul egy lépőköves gyalogutat könnyebb is felszedni és áthelyezni, ha esetleg változnának később a közlekedés útvonalai.

Az ott fent a Frühwald járdalap, időtlen dizájnnal, elvégre a felületét természetes anyag, folyami kavics borítja, amelyek színeit és formáit a természet alakította ki. Ráadásul a mosott felülete miatt garantáltan fagyálló. Ennek 660 forint darabja, azaz 4125 négyzetmétere, 40x40 centis, és pontosan 4 centi vastag.

De ugyanilyen fontos a szélesség is: a garázshoz elég lehet a két keréknyomot lekövezni, gyalogosként pedig nagyon figyelned kell a funkciókra: szélesebb út kell a grillezőhöz, ami körül sokan lesztek majd, illetve a díszkerthez, amit mások is megcsodálhatnak, míg a sima veteményeskerthez vagy a szerszámtárolóhoz elég egy keskeny ösvény is.

Az meg csak természetes, hogy az utak vezetnek valahová, tehát teraszfoltokat nemcsak a ház tövében, de a grillezőnél, pihenőhelyeknél is kialakíthatsz.

A célra tökéletes a Frühwald Tiziano járdalap, amelynél természetes anyagok, színárnyalatok és mintázatok különleges, egyedi megjelenést hoznak létre. Így:

A Tiziano-burkolat ideális a nyári mezítlábas sétákhoz, tehát kézenfekvő választás utakhoz és teraszokhoz, annál is inkább, mert csúszás- és kopásálló, télen pedig fagy- és szórósóálló. Az sem elhanyagolható szempont, hogy csak 1690 forint (9380 forint/négyzetméter), azaz nagyon jó minőséget kapsz megfizethető áron.

És mi a helyzet a szegéllyel?

Az, hogy bár nem élet-halál kérdés, azért okos dolog letenni, mert akár évtizedeken át is egyben tarthatja a térköveket. Ehhez viszont profi megoldás kell, mint például a kerti utak, járdák és fűvel vetett területek határolására, lezárására tervezett Christoph fűnyírószegélyek.

Egy sereg előnye van, elsősorban az, hogy kényelmes fűnyírást tesz lehetővé, mivel nem emelkedik ki a felületből, és a fűnyíró kerekei nem akadnak el benne. De az sem hátrány, hogy többféle formából választhatsz, többféle színben (mediteran, antracit, toscana, szürke vagy fehér).

Darabja 240-410 forint lehet, attól függően, hogy pontosan milyen szegélyt szeretnél. Mindezekből tehát elég klassz utakat és teraszokat állíthatsz össze, tényleg csak az ízléseden múlik, mire jutsz.

Mi a BAUHAUS kínálatából vettünk a tippjeinket, és bár most csak a hatalmas választék egy részét mutattuk be, még számtalan egyéb terméket is megtalálsz a témában.

És ezt olvastad már?
Több intelligenciával és kisebb ökológiai lábnyommal készülnek ezek a hegyvidéki menedékházak