Ez nem Manhattan vagy Sao Paolo, hanem itt van Budapesten!

Az A+Z Studio valami olyat tett le a Loft 19-re keresztelt projekttel, amire nagyon kevés példa van Magyarországon és még mindig pislogunk, hogy ez az elképesztő loftlakás itt van a fővárosban. Kovács F. Attila és Zsuzsa Megyesi alkotják az A+Z csapatát – ők találták meg ezt a dél-pesti, négyemeletes toronyházat, ami egykor fegyvergyárként funkcionált 1913-1915 környékén, majd a már üzembe nem helyezett fegyvergyári épületeket 1922-23-ban alakították át textiltermelési célokra. Az első főépületet a fonó-, a másodikat a mosó-, fésülő- és szövő-, végül pedig a harmadikat a kikészítő- és a festőüzem részére létesítették.

A gyárépület rendhagyó adottságait ugyanolyan rendhagyó zsenialitással aknázta ki a páros, mikor saját otthonukká kezdték alakítani: Kovács gyermekkori emlékei és Megyesi kortárs csavarai mentén zajlottak az ötletelések.

Mikor megvásárolták, az épület elég reménytelen lepusztultságban állt: kitört ablakok és ajtók, víz, villany és gáz nyista. A páros két év áldozatos munkával újította fel az épületet: az első emeleten egy óriási stúdió és bemutatóterem, valamint vendégszoba kapott helyet.

A második emeleten találhatók a hálók, a fürdők és a gardróbok, a harmadik pedig a nappali-konyha-társalgó emelete. A negyediken pedig kialakítottak egy medencét, szaunát, konditermet, könyvtárat, mosókonyhát és egy tetőtéri teraszt is – a „medencét” mellesleg már ott találták a padláson, csak előtte ugye a fegyvergyárban nem medenceként funkcionált, a páros alakította át azzá.

  

Mi most ünnepélyesen félretesszük az amúgy nagyon jogos irigységet és földig hajlunk a tervezőpáros előtt, tökéletes munka.

És ezt olvastad már?
Mozgó konyha és Buddha látványtér az év legmenőbb enteriőrjei közt