Egy építész és rabbi számára épült ez a ház, akit „tudományosan érdekel a melankólia”

A szomorkás külső meleg belsővel párosul és ezt szépen meg is filozofálta a tulajdonos.

A ház a skóciai Isle of Skye-ban épült és a tradicionális skót „blackhouse”-ok modern újraértelmezése: ez eredetileg egy lapos, hosszúkás kőház, ahol a gazdák laknak és néha a haszonállatokat is ilyenekbe terelik, ha kemények az időjárási viszonyok. Viszont ez a Black Shed nem kőből épült és nem is csak egyszintes, de az építészek igyekeztek, hogy a régi örökségből a "melegség és hazaérés" érzetét átörökítsék a modern verzióba is.

A ház tulajdonosa egy építész és rabbi, aki így fogalmazza meg filozófiáját:

A házat régi kőfal választja el a már nem hozzátartozó réttől, a hagyományos egyszintesség helyett itt a megemelt belmagasságnak köszönhetően két szintet alakítottak ki. A konyhás nappalira néz a fenti hálószoba és fürdő, egy második hálót és fürdőt pedig az alsó szinten találunk.

A melegséget leginkább a Douglas-fenyős belső burkolat hozza, melyből szépen, megtörés nélkül lettek itt-ott szekrények, gardróbok és polcok.

A régi blackhouse-okat nem a kilátás miatt építették: azt a gazdák egész nap kint élvezhették, míg állataikat kint legeltették; ezek a házak menedékként és otthonként szolgáltak. Sajnos ebben a házban sem annyira látszik a táj, pedig körülötte elég sok csemegéje lehetne a szemnek: drámaian szép hegyek, a skót felföld, és délen a gyönyörű Loch Eishort. Mindenesetre nagyon szép, melankólikusan kedves ház.

(Építészek: Mary Arnold-Forster Architects) 

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon