Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A 6,3 négyzetméteres „kasznit”, ahogy Juhász Norbert jellemzi, 700 munkaórába és 900 ezerbe telt lakóotthonná alakítani. Jelenleg Marokkóban járnak vele.

Nem egy #vanlife projektet megosztottunk már a Player hasábjain: az utóbbi években úgy alakítják át a fiatalok mobilotthonokká a lehasznált furgonokat, mintha nem lenne holnap – de most először bukkantunk rá arra, hogy egy magyar páros is az örökké utazós, sufnituninggal felpumpált élet mellett döntsön.

Az Építészfórum.hu-n akadtunk rá Juhász Norbert és barátnője, Dóri meseautójára, ami egy tizenhat éves furgon, melyet közel öt hónap kitartó és költségkímélő munkával alakítottak 6,3 négyzetméteres utazó otthonná.

Az elektronikai rendszert és a rózsás gázfőzőt is egyszerűen megoldották, a kialakításnál pedig fő szempont volt, hogy nem akartak kívülről hivalkodó, kirablásra csábító lakókocsit csinálni – maradtak a feltűnésmentes külcsínnél és a nagyon praktikus, egyszerű belbecsnél. Valamint minél kevesebbet akartak az autóra költeni, hogy aztán több tartalék maradjon az útra.

És mennyibe került? Nos, Norbiék leírása szerint:

  • Az egzakt átalakítás 900.000 Ft. Ha már van az embernek furgonja, ennyiből megúszhatja. Ebből az elektromos rendszer vitte el a legtöbbet, ami 440.000 Ft volt. Ha csökken az igényszint, csökken a költség, sok mindent ki lehet hagyni, amit mi bevállaltunk.
  • A furgon 650.000 Ft volt. Ez aztán végképp változhat felfelé, lefelé is. Jól kell kifogni, kész.
  • Egy 16 éves autóra biztosan kell még költeni. Ez volt számomra a legfájóbb kiadás 550.000 Ft-tal, de sajnos kihagyhatatlan, mert ha valami megadná magát útközben, húzósabb lenne a cech. Új gumik, új fékek, vezérműszíjcsere, műszaki vizsga, illeték, egy kis ez, egy kis az. Akinek van autója, tudja, mi pénzt el lehet tapsolni.

- nyilatkozza az Építészfórumon Norbi. 

Mivel már nagyon sok munka nem igényel helyhez kötöttséget, így grafikusok, fordítók, írók, online kreatívok hordozható internettel és egy laptoppal a világ szinte bármely sarkából, vagy épp úton levés közben is tolhatják a melót – a magyar páros pedig szintén ezt teszi.

Már több, mint négy hónapja vannak úton, szállásra sehol nem kell költeniük és imádják a négykerekű, nomád életformát. Kalandjaikat itt tudod követni Facebookon! És innentől tényleg nincs mese, rinyálás meg fogszívogatós kommentek, hogy csak a nyugati országokban van pénz ilyen szabadéletes úri huncutságra, mert két fiatal magyar is megcsinálta teljesen elérhető áron. Pont.

(Via)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.